Bebek Arabası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebek arabası seçerken genelde ilk olarak dış görüntüsüne bakılır. Ancak görüntüden önce, bebek için ne kadar rahat ve kullanışlı olduğunu araştırmak gereklidir. Binlerce marka ve çeşit arasından sizin bebeğinize uygun olacak en iyi bebek arabası seçmek için bazı değerlendirmeler yapılmalıdır.
Bebeğin Rahatlığı ve Konforlu Olması
-Her şeyden önce bebek, arabasında rahat bir şekilde oturmalı ve konfor sağlanmalıdır.
-Oturma bölümünün kalınlığı ve sırtını yasladığı yerin çeşitli seviyelerde rahat ve kolay katlanabilir olması gereklidir.
-Ön tepsisinin bulunması ve kolay çıkarılıp takılması gereklidir.
-Bebek arabaları tentelerinin, güneş koruma özelliğinin olmasına ve kademeli olarak katlanmasına özellikle dikkat etmelisiniz.
Bebek Arabası Güvenliği
-Öncelikle arabanın metal kısımlarının dayanıklıolduğundan emin olmalısınız. Bazı bebek arabaları hafif olması için kalitesiz metal kullanmakta ve bebeğin güvenliğini riske atmaktadır.
-Bebek arabasında kemer olmasına ve kolay açılıp, kapanmamasına dikkat edin.
-Bebek arabası tentesinin kapalı olduğu zamanlarda, bebeğinizin güvende olup olmadığını görmeniz gereklidir.
-Arabada kullanılan kumaş türünü incelemelisiniz.
-Emniyet kemerinin sadece bel kısmında değil, omuz kısmından kavrayacak 5 noktalı kemerlerden olmasına özen gösterin.
-Alacağınız bebek arabasının, TS EN 1888 belgeli olması gerekir. Bu belge Avrupa güvenlik standartlarına uygun olduğunun göstergesidir.
Pratik ve Kolay Kullanımı Olması
-Kolay açılıp katlanması size büyük kolaylık sağlar.
-Arabanın, katlandığı zaman az yer kaplıyor olması avantajlı bir özelliktir.
-Arabanın çift yönlü olması, onu istediğiniz zaman kendinize ya da dışarıya çevirebilmenizi sağlar.
-Çok ağır olmaması, frenleri ve tekerleklerinin güçlü olması ve 360 derece dönmesi önemli kriterlerdendir.
Garanti Süreleri
-Bebek arabası almadan önce ileride yaşanabilecek sorunlara karşı garanti belgesi bulunan ürünler tercih etmelisiniz.
-Üretimi bitmiş ya da tükenmek üzere olan ürünleri almaktan kaçınmalısınız.
Yaşam Tarzınıza Uygun Olmalı
-Yaşadığınız ortam ve bebek arabasını nerelerde kullanacağınız, nasıl bir araba almanız gerektiği konusunda size ipuçları verecektir.
-Eğer daha çok sokakta ve parkta kullanacaksanız daha sağlam bebek arabaları tercih etmeniz gerekecektir.
-Doğa yürüyüşleri yaparken kullanacaksanız, daha ağır, 4 tekerlekli ve büyük arabalar sizin için daha uygundur.
Bütçeye Uygunluk
-Piyasada birbirinden farklı bebek arabaları arasından bütçenize en uygun olanını seçmelisiniz.
-Eğer ikinci bebeğinize kalmasını istiyorsanız, daha dayanıklı bir araba alabilirsiniz bu durumda bütçenizi biraz aşmanız gerekebilir.
-Üç ayın sonunda baston pusete geçmeyi düşünüyorsanız, o zaman çok fazla para harcamanıza gerek yoktur.
Tercihe Göre Bebek Arabası Çeşitleri
Kullanış tarzına, modeline ve her yaş bebek için ayrı üretilmiş olan arabalardan, hangisinin bebeğinizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacağını öğrenmeniz için bebek arabası modelleri sıraladık.
1)Standart Bebek Arabaları: En yaygın olarak kullanılan bebek arabası çeşididir. Genellikle 20 kiloya kadar taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Yatma, açılır kapanır tente, manevralı tekerlek sistemi ve alüminyum iskelet yapısından oluşmaktadır.
2)Baston Sistemli Bebek Arabası: Pratik ve hafif olması en çok tercih edilen bebek arabası türü olmasını sağlamıştır. Tek elle kolayca açılıp kapanabilir. Bu çeşit arabaların üzerine ana kucağı ya da araba koltuğu koyarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
3)İkizler İçin Bebek Arabaları: İkiz bebekler için en doğru tercih olacak ikiz bebek arabaları, yan yana ya da arka arkaya oturmalarına olanak vererek birlikte yolculuk yapmalarını sağlamaktadır. Diğer arabalara göre daha büyük olsalar da kullanım açısından ebeveynlere kolaylık sağlamaktadırlar.
4)Travel Sistem Bebek Arabaları: Puset ile standart tip bebek arabalarını bir araya getiren seyahatler için oldukça uygunluk sağlayan travel sistem, ebeveynler tarafından çok tercih edilen bir çeşittir. En önemli özelliği, tüm bebek arabalarından daha konforlu olmasıdır. Diğerlerine göre fiyat bakımından biraz daha yüksek olabilirler. Büyük tekerlekleri sayesinde uzun yollara dayanaklı ve sürüşü rahattır. Bebeyum Pierre Cardın Aloin travel sistem bebek arabasına göz atabilirsiniz.
5)3 Tekerlekli Bebek Arabaları:Hareket etmeyi ve engebeli yollarda yürümeyi seven, enerjik anneler için 3 tekerlekli bebek arabaları doğru bir tercih olacaktır. Tekerlek sayısının 3 olması nedeniyle, yürüyüş ve hafif koşmalarda sizi yormaz. Bebeğiniz ile birlikte rahatlıkla doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Ayrıca tek elle kapanabilir ve oldukça hafiftir.
Hangi bebek arabası modelini alacağınız tamamen size kalmıştır fakat her şeyden önce bebeğinizin rahatlık ve konforunu düşünerek bir tercih yapmalısınız.
Bebek Arabası Kullanım Avantajları
Aileler daha bebek dünyaya gelmeden onun için alışveriş yapmaya başlarlar. Bu alışverişin en önemli maddelerinden biri de şüphesiz bebek arabalarıdır. Dışarı çıkıldığında daha özgür ve daha rahat hareket edebilirsiniz. Kolayca yürüyebilir, bir yerde oturup kahvenizi yudumlayabilir ve alışveriş listenizdeki ürünleri rahatlıkla alabilirsiniz.
Uykusu gelen bebeğiniz arabanın içinde uyuklarken, uyanık olduğunu zamanlarda ise çevresini daha iyi görebilir ve iletişim kurabilir. Ayrıca dışarı çıkarken yanınıza aldığınız çantalarınızı bebek arabasında bulunan özel bölmelere koyarak, kolay taşıma avantajına sahip olursunuz.
Çoğu bebek arabası bebeğin altını değiştirmeye olanak sağlamaktadır. Beslenme saati gelen bebeği de yine arabanın içinde biberonu ile besleyebilirsiniz.
Bebek arabaları nasıl olmalıdediğinizi duyar gibiyiz, işte 15 madde ile bebek arabası ipuçları:
Bebek arabaları bebeğin doğumundan 2-3 yaşına gelinceye kadar kullanılan ürünlerdir. Bundan dolayı, uzun yıllar kullanım sağlamak amacıyla sağlam bebek arabaları tercih etmelisiniz.
-Bebek arabası tasarımdan önce güvenli olmalıdır.
-Bebeğiniz kendi kendine emniyet kemerini açamamalı.
-Emniyet kemeri 5 noktadan bağlı olmalı.
-Bebeğin uyuması için mutlaka yatar pozisyona getiriliyor olmalı.
-Dayanıklı metalden yapılmış olduğuna emin olmalısınız.
-Tek elle açılıp, tek elle toplanabiliyor olmalı.
-Tekerleklerin içinin havalı ve büyük olmasına dikkat etmelisiniz.
-Tekerlerin fren sistemi güçlü olmalı.
-Manevra yapabilme kabiliyeti yüksek olmalı.
-Kaplanan kumaş kaliteli ve sağlığa uygun olmalı. Bebeği terletmemeli. Yıkanabilir özelliği olmalı.
-Tentede ışık alanı UV olmalı.
-Engebeli yollarda bebeğin sarsılmaması adına, yaylanma oranının yüksek olması gerekir.
-Fren sistemi, sürüş kolunun üzerinden kontrol edilebilmeli.
-Tentesi, yağmurluğu, güneşliği, ön bariyerde suluk ve biberonluk için özel alan olmalı.
-Katlandıktan sonra arabaya kolay sığmalı ve çok yer kaplamamalı.
Neye Göre Seçim Yapmalıyız?
Anne ve babalar her şeyden önce bebeklerinin rahat olmalarını isterler. İster evde ister dışarıda olsunlar, huzurlu bir bebek, ebeveynlerini mutlu eder. Bebekler her konuda hassas bir yapıya sahiptir. Küçücük bedenleri için bulundukları yerin oldukça rahat olması gerekmektedir.
Bebek arabası alırken, anne ve babaların belirlemesi gereken iki tane önemli madde vardır. Bunlardan birincisi, bebek arabasını nerede kullanacaklarıdır.
Sadece alışveriş merkezlerinde, sokakta, piknik alanları gibi doğal yerlerde mi, yoksa bunların yanında ayrıca şehir içi ulaşım için mi bebek arabası kullanacaksınız?Bu soruların cevaplarına göre almanız gereken bebek arabası modelini az çok ortaya çıkarmış oluyorsunuz.
İkinci önemli madde ise yaşadığınız çevrenin nasıl koşullara sahip olduğudur. Eğer otomobiliniz varsa, bagaja sığacak bir bebek arabası almanız gerekecektir. Yüksek katlı bir binada oturuyorsanız, tercihiniz asansör kullanımına göre şekillenecektir.
Ana Kucağına Neden İhtiyaç Duyulur?
Araba yolculuklarında oldukça kolaylık sağlayan ana kucakları, bebeğin güvenliğini sağlaması açısından oldukça önemlidir. Piyasada bulunan ana kucakları bebeğin kilosu değiştikçe farklılık göstermektedir.
Genelde bebek, 0-13 kg arası ve 80-89 cm arasında olana kadar kullanılmaktadır. Her ne kadar bu oranlar bebeğe göre değişiklik gösterse de 15 ile 18 ay arası kullanabileceğini söyleyebiliriz. Diğer bebek ürünlerini göz önüne alırsak bu zaman oldukça uzundur.
Bebeğin 13 kg ve 80-83 cm boy uzunluğuna eriştiği zamanlara gelindiğinde ise oto koltuğuna geçmesinin zamanı gelmiş demektir.
Ana kucaklarının araba yolcuklarında oldukça kolaylık sağladığından bahsetmiştik. Bu özelliğinin dışında da birkaç fonksiyona sahiptir.
Kolay taşınabilir olması
Ana kucaklarının hepsinde bir taşıma kolu bulunmaktadır. Bu sayede bebeğinizi bir yerden bir yere kolayca taşıyabilirsiniz.
Bebek arabasında kullanma
Ana kucakları pek çok bebek arabası ile birlikte ve travel sistem bebek arabaları ile birlikte kullanma kolaylığı sağlıyor.
Portbebe
Bazı ana kucakları, tam yatış sağlayarak bebeğin uyku pozisyonuna destek vermektedir.
Ev tipi ana kucağı
Sallama özelliğine sahip olan ana kucakları, ev tipi ana kucağı olarak adlandırılmaktadır.
En İyi Puset Seçimi İçin
Bebekler doğumlarından itibaren araba pusetinin içerisine oturtulabiliyor. Yenidoğan bebeğe uygun olarak üretilen grup 0 ve grup 0+ olarak bilinen araba pusetleri, 45-50 derecelik açılarda kullanılabildiği için bebeğe güvenli ve konforlu bir yolculuk imkânı sağlıyor.
Bebeğinize en uygun puseti seçmenin bazı kriterleri bulunmaktadır. 5 farklı grup bebek puseti arasından bebeğiniz ile uyum sağlayacak olanı bulmanız gerekmektedir.
Grup 0, 10 kiloya, grup 0+ ise 13 kiloya kadar olan bebekler için uygun görülmüştür. Grup 1, 8- 18 kilo, grup 2, 15-22 kilo ve grup 3, 22-36 kilo olan çocuklarda kullanılmalıdır.
Alacağınız pusetlerin, Avrupa Birliği Güvenlik Standardı sertifikalı olmasına dikkat etmelisiniz.
Uzmanlar terletmeyen kumaştan üretilmiş, darbelere dayanıklı, alev almayan pusetleri tercih etmenizi öneriyor.
Pusetler ilk aşamada her zaman 5 noktadan bağlanan emniyet kemerli alınmalıdır. Bebeğiniz büyüdükçe 3 noktalı kemerlere geçiş yapabilirsiniz.
Bazı pusetler bebek arabalarına da konulabildiği için, pusetinizi bebek arabanıza uyum sağlayacak şekilde seçmelisiniz. Boyutları birbiriyle eşit olmalıdır.
Bebek Arabası Nasıl Temizlenmeli?
Bebeğinizin gönlünce kirlettiği bebek arabalarında, hijyen ve temizlik kurallarına uyulması her ebeveynin dikkat etmesi gereken konulardan sadece biridir.
Arabanın tozlanmasını engellemek adına ilk yapılacak şey, çıkarılabilen kumaşları makinede 30 derecelik bir ayarda yıkamaktır. Güneşlik kısımlarının makinada yıkanması önerilmez, kullanma kılavuzuna bakılarak su ve fırça yardımı ile temizliği sağlanabilir.
Bu işlemden sonra arabanın ıslak kalmamasına özen göstermelisiniz ki herhangi bir yerinde paslanma olmasın.
Bebek Arabasının Üstünü Örtmek Doğru Mu?
Çoğu ebeveyn bebeğini korumak amaçlı arabanın üstünü herhangi bir örtü ile kapatmaktadır. Bu yaklaşım uzmanlara göre sakıncalı bir harekettir. Üzeri örtülen arabanın içi, örtü ince olsa bile sıcaklığı aşırı yükselterek ani bebek ölümlerine yol açabilmektedir.
Güvenli Arabalar Güvenli Bebekler
-Hem pusette hem de kullanacağınız bebek arabasında, güvenlik kayışlarının bağlı olduğundan her zaman emin olun.
-Durduğunuz her yerde arabanın frenlerini kilitleyin ki, hareket etmesin.
-Çocuğunuzun bebek arabası içinde ayağa kalkmasına izin vermeyin.
-Tutamaklara aşırı ağır çantalar asmayın, arabanın dengesini bozabilir.
-Çocuğunuzun katlanmış bebek arabası ile oynamasına müsaade etmeyin çünkü üzerine devrilebilir ya da elini sıkıştırabilir.
-Bebek arabası ve bebek pusetleri Avrupa Güvenlik Standartlarına uygun olmak zorundadır.
- Bebeklerde Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır 23.8.2021
- Bebeklerde Kabızlık Problemine İyi Gelen Uygulamalar 18.8.2021
- Bebeklerde Egzama ve Belirtileri Nelerdir? 12.8.2021
- Bebeklerde Yastık Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 28.7.2021
- Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar? 21.7.2021 Tüm Blog Yazıları