FİLTRELE
Arama kriterlerinizi detaylı filtreleme özelliğini kullanarak değiştirebilirsiniz.

Bebek Beşiği Seçimi Nasıl Olmalıdır?

bebeyum yazar
Yazar: bebeyum.com
15.3.2021

 Bebek Beşiği Seçimi Nasıl Olmalıdır

 

 

Her ebeveyn dünyadaki en kıymetli varlığı olan bebeklerinin, rahat ve kesintisiz uyku düzenine sahip olmasını ister. Bunun için daha bebek doğmadan en iyi bebek beşiği seçmek adına araştırmalar yaparlar.

 

Özellikle yenidoğan bebeklerde uyku düzenine önem verilmesi gereklidir. Bundan dolayı bebek için en iyi bebek beşiği hangisi konusuna vakit ayırmak gereklidir.

 

Beşik seçiminde dikkat edilecekler şu şekilde sıralanabilir;

 

-Öncelikle bebek beşiği güvenli olmalıdır.

 

-Konforlu ve rahat olmalıdır.

-Yapıldığı malzemelerin kaliteli olması gerekir.

-Hangi maddelerden üretildiğinin kontrolü sağlanmalıdır.

 

Bebek beşiği nasıl olmalı?

Uyku yüzeyi ve nefes alabilir olmalı:

 

Bu iki özelliğin güvenlik açısından mutlaka kontrol edilmesi gerekilmektedir. Bebek beşiği, kenarlara kaza ile sıkışıp zarar görmeyeceği, çerçeveye tam yerleşmiş bir şekilde yapılmalıdır.

 

Beşik kenarları:

 

En doğru beşik, fileli yan duvarları ya da bebeğin yüzünü yasladığında onu koruyabilecek ahşap çıtalardan oluşmaktadır. Ancak ahşap çıtaların aralığı bebeğin kafasının geçmeyeceği şekilde dar olmalıdır.

 

Taşınabilirlik:

 

Eğer çok sık seyahat eden bir aileyseniz, taşınabilirlik sizin için önemli bir madde olacaktır. Ayrıca evin içinde bir odadan diğerine taşımak için yine tekerlekli ve katlanabilir olması avantaj sağlayacaktır. Güvenlik açısından tekerlekli ürünlerin fren sisteminin ve sabitlenebilir olmasına dikkat edilmelidir.

 

Ebat ve ağırlık:

 

Eğer küçük ve daha dar bir evde yaşıyorsanız bebek beşiği ebatları sizin için önemli bir konu haline gelecektir. Beşiği sabit bir yerde kullanacaksanız ağırlığı çok da önemli olmayabilir. Hafif olan bebek beşiği taşımada kolaylık sağlar.

 Bebek Beşiği Nasıl Olmalı?

Şilte:

 

Çoğu zaman şilte, bebek beşiği ile birlikte satılmaktadır. Bu sebepten dolayı bebek güvenliği açısından uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Dünya güvenlik standartları, bebek ölüm riskini azaltmak amacıyla, bir bebek beşiğişiltesinin 2.54 cm'den daha ince ve kesinlikle sert olması gerektiğini bildirmektedir.

 

Beşik tekstil ürünleri:

 

En iyi bebek karyolası, kenar koruması, cibinlik, yastık gibi tekstil ürünlerinin içinde bulunduran ürünlerden oluşmaktadır. Bu sayede herhangi bir uyum sorunu yaşanmaz.

 

Ayrıca bebeğin uyku düzeninin bozulmaması ve haşere gibi böceklerden korunması adına cibinlik kullanılması önerilmektedir ya da kenarlıkların sert yapısını önlemek için kenar koruyucular takılabilir.

 

Yapıldığı malzeme:

 

Bebek beşiği yapımında, doğal ürünlerin kullanılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle tahta beşik kullanımı her zaman daha sağlıklıdır.

 

Kumaş kısmı yıkanabilir olmalı:

 

Annelerin en önem vermiş olduğu konulardan bir diğeri de bebeklerinin temiz bir ortamda büyümeleridir. İlk aylarda bebeğiniz küçük olduğu için sık sık kusacağından beşik kumaşının yıkanabilir olmasına özen göstermelisiniz.

 Bebek Beşiği Çeşitleri Nelerdir

Bebek Beşiği Çeşitleri Nelerdir?

 

Bebekler için deliksiz bir uyku her şeyden önce gelir. Uykusunu iyi alamamış bir bebek gün boyu huzursuz bir durumda olacaktır. Birçok farklı çeşidi bulunan beşikleri, bebeğin yaşı, boyutu gibi özellikler göz önüne alınarak tercihleri farklılaştırmaktadır.

 

Peki, bebek beşikleri nasıl seçilmeli?

 

Anne Yanı Beşik

 

Bebeğinizin kokusunu içinize çekerek uyumak istiyor fakat birlikte yatmaktan çekiniyorsanız, anne yanı beşikler tam size göre... Bu beşiklerin tek tarafı açık şekilde olup yatak ile birleştirilmektedir. Böylece yataktan kalkmadan bebeğinize kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bağımsız Beşik

 

Bu beşik çeşidi anne yanı beşiğe göre biraz daha büyüktür. Eğer odanız büyük ve ferahsa bu beşiği de yine kendi yatağınızın yanına koyabilir, bebeğinize yakın bir konumda olabilirsiniz.

Park Beşik

 

Çok sık tercih edilen park beşikler, bebeğin ilk aylarında güvenli bir şekilde yatırılmasını sağlayan, daha sonrasında ise oyun oynama amaçlı kullanılan bir beşik türüdür.

Bu beşikler bebeğin kilo limitine göre satılmaktadır. Almadan önce bebeğin kilosunu kontrol etmelisiniz.

Sepet Beşik

 

İlk aylarında bebeğin yanından ayrılmak istemeyen ebeveynler için oldukça kullanışlı ve dekoratif bir tercih olacaktır. Adından da anlayacağımız üzere, bu beşikler sepet şeklinde ve diğer beşiklere göre boyut bakımından daha küçüktürler.

Beşik Hamak

 

Bebek beşiği sallanan bir türden olsun diyorsanız hamak beşikler tam size göre… Bu beşikler, bebeğin cenin pozisyonunda yatmasını sağlayarak omurgayı destekler, bebekte kafa düzleşmesini önler ve gaz sancılarını azaltmaya yardımcı olur.

Yenidoğan Bebek Yatağı Seçimi

Yenidoğan Bebek Yatağı Seçimi

Yenidoğan bebeğin henüz tam gelişmemiş olan sinir ve solunum sistemi onun korunaklı ve ayrı bir yerde yatırılmasını gerekli kılar.

Anne ve babayla yatması çok tehlikeli olan yenidoğan bebeklerin, yatağa yakın ayrı bir yerde yatırılması herkes için en güvenlisi olacaktır.

Bebek beşiklerine tavsiyeler konusuna değinecek olursak;

-Yastıksız olmalıdır,

-Çarşaf ve ekstra dolgu gibi bebeğin solunum yollarını tıkayabilecek kısımları içermemeli,

-Yenidoğan döneminde ve hatta ilk üç ay boyunca bebeğin yatağına oyuncak konulmamalı,

-Yatakta dönmek için henüz çok küçük olabilirler, fakat önlem olarak bariyerli bir yatak tercihinde bulunun.

-Sentetik kumaş türü kullanılmamalıdır. Terlemesini önleyecek pamuk kumaşlar tercih edilmelidir.

Bebeklerde Beşikten Yatağa Geçiş

Bebeklerde Beşikten Yatağa Geçiş

Bebeklerin büyümeye başladığı ve artık beşiğe sığmadıkları döneme geldiyseniz, yavaş yavaş bebek yatağı alıştırmalarına başlamanız gerekiyor demektir. Tabi ki bu kolay olmayacaktır. Anne yanında yatmaya alışmış olan bebek, bebek yatağı gibi farklı bir yere yatırıldığında huzursuzluk çıkarabilir.

Uzmanlar kendi yatağında yatabilecek kadar büyümüş olan bebeklerin kendilerine özel olan yataklarda yatmasının sağlıklı gelişimin tamamlanması açısından yarar sağlayacağını düşünüyor.

Bu alıştırma bir süreç olduğu için, bebeğiniz sizinle sıcacık bir ortamda uyuyorken bir anda tek başına ve karanlık bir odada yalnız bırakmamalısınız. Bu onu güvensiz hissettirebilir.

Bu yüzden bebeğiniz huzursuzlandığı zaman onu yanınızda uyutarak, sakinleştiği zamanlarda yatağına yatırmalısınız. Bu sizin için de zor bir süreç olabilir fakat zamanla düzene girecek ve bebeğiniz alışacaktır.

Büyüme hormonu uyurken salgılandığı için sağlıklı bir büyümenin birinci şartı sağlıklı uykudur. Sağlıklı uykunun gerçekleşeceği yer de en az bunun kadar önemlidir. Karyolanın devrilmeyecek kadar sağlam ve güvenli olması gerekmektedir.

Uyuması için sakin ve huzurlu bir ortam yaratmanız, bebeğinizin bulunduğu ortama daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.

Sakin müzik ve ninniler açarak uyumasına yardımcı olabilir, tamamen karanlık yerine hafif bir gece lambası ile loş bir ortam yaratabilirsiniz.

Bebeğinizi yeni bir yatma yerine alıştırdığınız için, uyku düzeninde bazı bozulmalar meydana gelebilir. Bebeğinizin uykusunu iyi almasını sağlamalısınız.

Bebek yatağı bulunan oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Oda ısısı bebeğin uykusunu etkileyeceği için ortalama bir sıcaklık ayarlamalıdır. Çok terleyip ya da çok üşüyüp hem uykudan uyanmasına hem de hasta olmasına sebebiyet verilmemelidir.

Bebek Yatağı Çeşitleri Nelerdir

Bebek Yatağı Çeşitleri Nelerdir?

Visco Yataklar

 

Yumuşak bir zeminden oluşan visco yataklar, kemik gelişimini tamamlamamış olan çocuklar için uygun yataklar değildir. Bu yüzden bebek, 3 yaşına gelene kadar kullanılması önerilmez. Visco gibi yumuşak bir bebek yatağı, vücut şeklini aldığı için kemik gelişimi tamamlanmamış çocuklar için ileride omurilik sorunlarına neden olabilir.

Sünger Yatak

 

Bu yatak türünden oluşan bebek yatağı, farklı sünger çeşitlerinin kaplanmasıyla meydana gelir. İyi bir sünger yatak almak istiyorsanız, süngerin ne kadar yoğun olduğuna bakmalısınız. Kötü süngerden yapılmış yatak kolayca kıvrılacaktır.

Elyaf Yatak

 

Özellikle alerjik sorunları olan bebekler için sağlıklı bir malzemedir. Ancak bu yatakların bebek vücudunu ne derece destekleyeceği bir tartışma konusudur.

Lateks Yatak

 

Hem darbe emici hem de bebekler için ortopedik bir yatak çeşididir. Lateks, doğal malzemelerden yapıldığı için bebeğin terlemesini önlemektedir. Lateks bazı bebekler için alerjik olabiliyor.

Bebek Yatağının Yeri Nerede Olmalı?

 

Nasıl Yatak Seçilmeli?

Bebek yatağı seçimi yaparken dikkate alınması gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak:

-Bebeğiniz için yatak seçerken, kenarlıklarının inip kaldırılabilen olanlarını tercih etmelisiniz.

-Bebeğin kolunun ya da başının kenarlıklara sıkışmaması için bebek yatak emniyeti bakımından, arasında bulunması gereken boşluk 5-6 cm'yi geçmemelidir.

-Çok yumuşak tabanlı ve toz tutmayan bir şiltesi olmasına özen göstermelisiniz.

-Bebek yatağının su geçirmeyen ve emici olmasına dikkat edilmelidir. Böylece bebeğinizin daha az terlemesine yardımcı olursunuz.

Bebek yatağı nasıl olmalı diyenler için:

-Boya ve cila kokusu olmamalı,

-Çocuğa zarar verecek sivri kısımları olmamalı,

-Bebek yatağı parmaklıklarının arası 6 cm'den daha dar olmamalı,

 

-Şilte ve beşik arasında 2 cm'den fazla mesafe olmamalıdır.

Bebek Yatağının Yeri Nerede Olmalı?

Bebek yatağı konumu çok önemlidir. Hava akışının fazla olduğu onu cereyanda bırakacak bir yerde olması sakıncalıdır. Bunun tersi olarak çok sıcağa yakın bir yerde de bulunmamalıdır.

Bebeğinizin ağlama sesini kolay duyabileceğiniz bir yer seçebilir ya da işinizi sağlama alıp bebek telsizi kullanabilirsiniz.

Bebeğin Boyuna Göre Yatak Alınmalı

Bebek yatağı alırken bebeğiniz içindoğru ölçü olduğuna da dikkat etmelisiniz. Bebekler günün yarısından fazlasını yatakta geçirdikleri için, o esnada hareket kabiliyetlerini sınırlandırmamak adına boyuna ve kilosuna göre yatak alınmalıdır.

Yenidoğan bebek yatağı için, 60x120 cm boyutlarında yatak yeterli olurken, 6 ay ve üzeri olan bebekler için en doğru tercih 80x130 cm şeklinde olacaktır.

Temizliğe Dikkat!

Bebek yatağı her zaman temiz tutulmalıdır. O dönemlerde bebekler genelde yatakta vakit geçirdikleri için, anti bakteriyel ve antialerjik yönünden iyi olan kumaşlar kullanılmalıdır.

Ayrıca kusma ya da idrar gibi sızıntılar göz önüne alındığında yıkanabilir yatak koruyucu kullanmak uygun olacaktır.

Bebek ve Uyku Düzeni

Bebek ve Uyku Düzeni

İlk 6 ay sizinle aynı odada uyuyan bebeğiniz, kendi beşiğinde yatırılmalıdır. 6 ile 8 haftalıkken gündüzleri daha kısa, geceleri ise daha uzun uyumaya başlayacaktır. Bu süreç içerisinde düzenli bir uyku düzeni oluşturursanız, bebek yatağı ile birlikte gece boyunca deliksiz bir uyku uyumasına yardımcı olursunuz.

Bebeğiniz gözlerini kaşımaya başladığında ve oyuncakları istemediğinde uykusunun gelmiş olduğunu anlayabilirsiniz. Uykulu olduğunda onu yatağına yatırın. Onu her akşam ayağınızda sallayarak uyutmaktan kaçının, böyle bir durumda yaptığınız hareketi benimseyerek her akşam isteyecektir.

Çoğu ebeveyn, doğum sonrası gerçekleşebilecek ani bebek ölümlerinden korkmaktadır. Bunun gibi durumları engellemek adına uyku sırasında yapacağınız bazı önemler bulunmaktadır.

Bunlar;

-Bebeğinizin oda ısısını 16-20 derece arasına getirmek,

-Bebeğinizi sırt üstü yatırmak,

-Düz, sabit ve su geçirmez bir bebek yatağı kullanmak,

 

-Kanepe, iskemle ve yatakta yatırmamak…

Bebekleri Uyuturken Yapılan Yanlışlar

Bebekleri Uyuturken Yapılan Yanlışlar

Bebeği olan ya da olmayan herkes bebek uyutma konusunda birbirine tavsiyeler vermektedir. Bu tavsiyeler, içinde bulunduğunuz zamanda işe yarayabilir ve bebeğiniz uyuyabilir fakat ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlar karşınıza çıkabilir.

Bunlardan bazıları şu şekildedir:

-Bebeği ayakta sallayarak uyutmak,

-Besleyerek uyutmaya çalışmak,

-Bebek arabası ile gezdirerek uyutmak,

-Salıncakta sallayarak uyutmak…

Yukarıda sıralanan bazı uyku alışkanlıkları, en çok anneleri zor duruma sokmaktadır. İlerleyen zamanlarda bebek büyükçe hep aynı şeyi isteyecektir ve farklı zorluklar ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu yüzdendir ki bebeğinizi bebek yatağı üzerinde ve her zaman aynı şekilde yatırarak, okşayıp, severek uykuya hazırlamalısınız.