Bebek Bezi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Bebek cildi, çok hassas bir yapıya sahiptir. Söz konusu bebekler olunca her noktada olduğu gibi bebek bezi seçimi konusunda da bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bebeğiniz için en doğru ve en kaliteli ürünleri kullanmak bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Peki, bebek bezi nasıl olmalıdır?
İlk defa anne baba olacak çiftler, yeni doğacak olan bebekleri için her şeyin en iyisini istedikleri gibiyenidoğan bebek bezi seçiminde de hassas davranmaktadırlar. Bebek daha dünyaya gelmeden bez alışverişleri yapılmaktadır.
Doğru bebek bezi seçerken, anne ve babaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta, boy ve kiloya uygun bez tercihi yapmaktır. Örneğin, bebeğin kilosu 6 kg, bez poşetinde 3 ile 6 kg arasında bir aralık belirlenmişse, bir üst beden tercih edilmelidir. Aksi halde, bezde bulunan lastikler bebeği sıkarak hareket etmesine engel olur ve cildine zarar verebilir.
Bebek bezi seçimi konusu, bebeğiniz için en doğru bezi ararken seçeneklerin içinde kaybolduğunuz bir hale gelmektedir. Bebek bezi markaları içinde emicilik, rahatlık ve uyum açısından bebeğinize en uygun olanın hangisi olduğunu, denemeden bilmeniz maalesef mümkün değildir. Toplu olarakalmadan önce farklı bebek bezi deneyerek bebeğinize en uygun olanını bulmanız sonrasında toplu satın alım gerçekleştirmek daha uygun olacaktır.
Bez Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebek bezi alırken dikkat edilecek noktalar şu şekilde sıralanabilir.
Kuruluk Sağlanmalı
Bebek bezi seçiminde kuruluk en dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bebeğiniz çişini yaptıktan sonra emilen sıvının içeride hapsedilmesi gerekir. Aksi halde bu ıslaklık bebeği huzursuz edecek ve zamanla pişik gibi sorunlara yol açacaktır.
Yüksek Emicilik Gücüne Sahip Olmalı
Bebek bezi seçerken emiciliğin de kuruluk kadar önemli bir detay olduğunu bilmek gerekir. Bezin kuru olabilmesi için önce bezin yüksek emicilik performansı göstermesi gerekir.
Hava Almalı
Bebek bezinin hava almaması, önemli cilt sorunlarına yol açabilir ve bebeğinizi huzursuz edebilir.
Yumuşak Dokulu Olmalı
Özellikle yeni doğan bebeklerde cilt son derece hassas ve tahrişe meyillidir. Dokusu sert olan bez seçimi yapmak, olumsuz sonuçlar doğurabileceği için pamuklu ve yumuşak dokulu olmasına ekstra özen göstermelisiniz.
Ergonomik Olmalı
Alacağınız bez, bebeğinizin vücuduna uyum sağlayarak boy ve kilo gibi özellikleri ile örtüşmelidir.
Kalın Olmamalı
Bebek bezi seçerken kalın olmamasına dikkat edilmelidir. Kalın olan bezler bebeğiniz için ağır bir yük haline gelecektir. İnce bezler her zaman ilk tercihiniz olmalıdır ki bu sayede bebeğiniz için konfor sağlamış olun.
Yan Bantlar Kaliteli Olmalı
Bantlar, bezin sabit durmasına yardımcı olan aparatlardır. Sızdırma sorunları yaşamamak için bantları güçlü olan bezler tercih etmelisiniz.
Fiyat
Alınan ürünün fiyatının pahalı olması onun çok iyi bir ürün olduğu anlamına gelmez. Bebek bezi fiyatları ile kalitesi orantılı olsa da ekonomik olan bebek beziseçeneklerinde aranılan özellikleri bulmak mümkün olabilir.
Yenidoğan Bebeklerde Bez Seçimi
Yenidoğan bezleri alınırken, kilo ve çevresine dikkat edilmelidir. Bez giydirildikten sonra kötü bir uyum olup olmadığı mutlaka takip edilmesi gereken bir konudur. Kalıcı sızıntılar, bebeğin cildindeki kırmızı lekeler veya bez ile bebek arasında bulunan boşluklar uygun olmayan bir uyumun işaretidir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, yenidoğan bebek bezlerinde göbek bağı oyuntusunun bulunmasıdır. Göbek bağı oyuntusu bulunan bebek bezi, göbek bağı çıkıntısına temas etmez ve böylece bebeğiniz kusursuz bir rahatlama yaşar.
Bebeğinizin ağırlık aralığının üst sınırına yaklaşmışsa, bir beden büyük bez almanızın zamanı gelmiş demektir.
Bebek bezi numaralarına göz atacak olursak;
Prematüre: 2-5 kg
Yenidoğan bezi: 3-6 kg
3 Numara: 4-9 kg
4 Beden: 7-18 kg
5 Beden: 9-20 kg
6 Beden: 11-25 kg
Doğru Bebek Bezi Seçiminin Önemi
Üretilen birçok bez arasından bebeğinize uygun olanı bulmak bir süreç aşamasıdır. Bebek bezinin cilt ile uyumlu olup olmadığını anlamak için deneme yanılma yöntemi ile sizin için en iyi bebek bezi hangisi öğrenebilirsiniz.
Arkadaşınızın memnun kalmış olduğu bez, sizin bebeğinizde farklı reaksiyonlar gösterebilir. Her bebeğin cildi özeldir. Bu sebepten dolayı bebeğinizi ve vücudunu iyi tanıyarak ona özel ürünler almaya özen göstermelisiniz.
Yanlış Bez Seçilirse Ne Olur?
Ebeveynler bebekleri için daima korumacı olup, onlar için her şeyin en iyisini isterler. Bundan dolayı bebek bezi tercihi konusunda da çok titiz davranmaları gerekmektedir. Göz ardı edilen her detay hem bebeği hem de sizleri sıkıntıya sokabilmektedir.
Genelde bebeklerin daha hareketli olduğu dönemlerde tercih edilen külot bezlerde de, bebeğin güncel kilosunu göz önünde bulundurmalısınız. Bazı bebeklerin bacak kısımları daha kalın olabileceğinden, bu bezler bacaklarını sıkabilir.
Ayrıca bebeğin cildinin hava almasını sağlayan bezleri tercih etmelisiniz. 24 saat bezlenen bebeğinizin cildinin hava almaya ihtiyacı vardır, aksi halde pişik olabilir.
Bebeğinizin altını sık sık kontrol ederek, hijyenik tutmaya özen göstermelisiniz. Uzun süre aynı bez ile kalan bebeğin huysuzlanmasına ve cildinin zarar görmesine sebebiyet verebilirsiniz.
Doğal ürünlerden elde edilmiş, organik bebek bezi bebeğiniz için en sağlıklı bebek bezi olacaktır.
Parfümlü ve kokuyu hapseden bezler göze ne kadar iyi görünse de, kimyasal madde içermeyen bebek bezi her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.
Bebeğinizin cildi en hassas olduğu dönemde olduğu için kimyasal maddelerin bebek cildine zarar verici etkileri dikkate alınmalıdır.
Bebek Bezinin Püf Noktaları
Bebek bezi seçiminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda oldukça önemli olan bir diğer nokta ise, cinsiyete göre bebek bezi seçimidir. Kız ve erkek bebeklerin anatomik farklılıklarından dolayı, bez üreticilerinin emici bölgeleri birbirinden farklı olan ürünler geliştirmelerine sebebiyet vermiştir.
Kız bebekler için ortada, erkek bebekler için ise önde olan emici bölgeler sayesinde daha fazla kuruluk ve rahatlık sağlanmış oluyor.
Bebek bezi alırken çoğu tecrübeli anne renkli ve figürlü olanları tercih eder. Bu ne kadar düşünülecek en son şey olsa da, bebeklerin el ve ayak becerileri geliştiğinde bezlerini çıkarmak için uğraştığını görürüz. Bu durum bezden hoşlanmadıkları için değil, çıplak kalmaya bayıldıklarındandır.
Bez bağlama sürecinde, bezin üstünde bulunan sevimli, ve renkli figürler bebeğin dikkatini çekerek bezi benimsemesi açısından oldukça fayda sağlayacaktır.
Bebek Bezleri ve Oyun Çağı
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için oyun zamanı ve uyku çok önemli iki maddedir. Bu önemli iki zamanda ise onlarla birlikte olan bezleri, mutlu ve konforlu bir zaman dilimi geçirmelerini etkilemektedir.
Bebeğe en uygun bebek bezi bulunduğunda ondan keyiflisi yoktur. Günün her anında huzurlu ve mutlu olur. Yanlış bez tercihi ise bebeğin tüm gün keyifsiz olmasına neden olacaktır.
Her ailenin bebeği için oyun oynarken rahat edebileceği, yürüyüp koşarken hareketlerini kısıtlamayacak, ona ağır gelmeyecek bebek bezi tercihinde bulunması gerekmektedir.
En güzel çağları olan oyun çağlarında, yeni şeyler keşfederek öğrendikleri veher hareketi özgürce yapabilmeleri, iyi bir beze sahip olmalarından geçer. Bu sayede hem ebeveynler hem de bebekleri mutlu olmaktadır.
Bebek Bezi Nasıl Bağlanmalı?
Yeni ebeveyn olacak çiftlerin, bebeğin bakımı konusunda endişe duymaları çok normaldir. Eve küçücük bir bebek geliyordur ve herkes onun için en iyisini istemektedir. Bu heyecanla yapılan bazı hataları önlemek adına, bebek doğmadan önce bilgi sahibi olunmalıdır.
Bebek bezi bağlama konusu, bebeğin huzuru açısından oldukça önem taşıyan bir konudur. Kolay gibi gözüken ama yanlış bağlanan ve bunun farkında olmayan anne babalar bebeğin neden huzursuz olduğunu da anlamakta güçlük çekebilirler.
Bebeğin ebeveyni ile yakın temasta bulunmasını sağlayan bez değiştirme sırasında, bebeğiniz ile konuşmak, ona dokunmak ve gerekirse şarkılar söylemek onunla iletişiminizi kuvvetlendirip, sevgi bağınızı güçlendiren bir durum olacaktır.
Bez Değiştirirken Yanınızda Olması Gerekenler
-Alt açma örtüsü
-Bebek bezi
-Temiz pamuk ve ılık su ya da kimyasal içermeyen ıslak mendil
-Pişik için krem
-Bebeği oyalamak için oyuncak
Nelere Dikkat Edilmeli?
Yaz aylarında artan sıcaklardan dolayı, bebeklerde pişik olma durumu daha çok artış göstermektedir. Özellikle yenidoğan bebeklerde cilt hassas olduğu için koruma amaçlı sürülen kremler bile alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu nedenle doktor onayı almadan bebeğe herhangi bir krem sürülmemelidir.
Göbek bağı kendiliğinden düşene kadar dokunulmamalı, temiz ve kuru tutulmalıdır. Göbek bağı, bağlanan bebek bezi dışında bırakılmalıdır. Enfeksiyon riskine karşı göbeğe, dışkı ve idrar bulaşması engellenmelidir.
Geceleri Bez Bağlanmalı Mı?
Bazı anneler bezi tamamen bırakmak yerine geceleri bağlamayı tercih etmektedir. Uzman görüşüne göre, bebek bezleri gece ve gündüz olmak üzere aynı anda bırakılmalıdır çünkü gece bağlayayım da altını ıslatmasın, diye düşünüldüğünde çocuk, geceleri bezli olduğunun farkına varıp gece yatağımı ıslatabilirim düşüncesine girmektedir.
Bunu şartlandıran çocuklarda ise bebeklik döneminden başlayarak, 8 yaşına kadar yatağını ıslatma durumu görülebiliyor.
Çocuklarda Bez Bırakma Yaşı
Bazı ebeveynler, bezi bırakmak için 2,5-3 yaşını beklemektedirler. Bu noktada çocuk iyi izlenerek ondan gelecek işaretlere göre hareket edilmelidir. Genel itibari ile çocuklarda sinirsel gelişimin tamamlanması 2 yıl gibi bir süreyi bulduğu için çocuklar, bu dönemden sonra çişlerini kendi iradeleri ile tutabilmektedir.
İlk 2 sene sinir sistemi gelişimini tamamlayacağını göz önüne alırsanız, iki yaşından sonra bebek bezi çıkarılıp, tuvalet eğitimine başlanmalıdır.
Bebekler İçin Islak Mendil Kullanımı
Ebeveyn olarak bebeğinizin cildine değen her türlü malzemeyi kullanırken onun sağlığını düşünmek zorundasınız. Bunların başında çok sık kullanılan bir ürün olan ıslak mendiller geliyor.
Çok narin ve hassas olan bebek cildi, dışarıdan gelebilecek her türlü mikroba açık bir vaziyettedir.
Her zaman elinizin altında su ve pamuk bulundurmanız zor olacağından, bebeğinizi ve cildini korumak adına her zaman organik olan ıslak mendilleri tercih etmelisiniz.
Islak mendil alırken, içinde bulunanlara mutlaka göz atmanız gerekmektedir. Bir sürü seçenek arasından bebeğiniz için en doğru ve doğal olanı seçmelisiniz.
Tercihen kokusuz ve parfüm içermeyen ıslak mendilleri almanız daha iyi olacaktır. Yenidoğan ve sonrasındaki süreçte, alacağınız ürünün pH değerini de mutlaka kontrol edip, bebeğinizin cildine uyup uymadığından emin olmalısınız.
Su bazlı bebek mendilleri bu konuda oldukça işinize yarayacaktır. Diğer ürünler çok hızlı bozulup, kurumaya daha yatkındırlar. Su bazlı ıslak mendillerin pH değeri bebek cildi ile uyumludur.
Ayrıca ürün alırken içinde, paraben, alkol, parfüm, sentetik, boya gibi maddelerin bulunmadığına ekstra dikkat etmelisiniz.
- Bebeklerde Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır 23.8.2021
- Bebeklerde Kabızlık Problemine İyi Gelen Uygulamalar 18.8.2021
- Bebeklerde Egzama ve Belirtileri Nelerdir? 12.8.2021
- Bebeklerde Yastık Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 28.7.2021
- Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar? 21.7.2021 Tüm Blog Yazıları