Bebek Emzikleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Emzik seçimi bebekleri olmuş tüm ebeveynlerin merak ettiği ve araştırdığı bir konudur. Özellikle, yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı olmalı mı? Yenidoğan bebeğime hangi emzik daha uygun gibi sorular karşımıza çıkmaktadır.
Yalancı emzik olarak da anılan bebek emzikleri, yenidoğan bebeklerin emme refleksleriyle birlikte ortaya çıkmıştır. Emzikler, yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etki gösterse de, aileler bunun bir alışkanlığa dönmesinden dolayı tedirgin olmaktadır.
Uzmanların çoğu özellikle prematüre doğmuş olan bebeklerin emme alışkanlığını kazanması adına emzik kullanımını önermektedir. Bu sayede uykuya dalmaları kolaylaşacaktır. Diğer bir görüş ise genel anlamda sakıncalı olacağı düşüncesinde.
Bu konuda iki seçenek arasında kalan ebeveynlerin çok yönlü düşünmesi, bebeğin durumunu göz önüne alarak bir değerlendirme yapması gereklidir.
Bebek emzikleri kullanılmasına karşı çıkan uzmanların en çok üzerinde durdukları konu, emziğe alışan bebeklerin anne sütü almayı kesmesidir. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bebek emzikleri memeyi bırakmada az da olsa bir etkiye sahiptir. Peki, bir uzmanla görüştünüz ve emzik kullanımına karar verdiniz. Bebeğiniz için doğru emziği seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
- Bebeğinizin yaşına,
- Emziğin malzemesine (kırılmaz ve dayanıklı),
- BPA ve PVC gibi zararlı maddeleri içermemesine,
- Kolay temizlenebilir olmasına ve bulaşık makinesinde yıkanabilmesine,
- Burun deliklerini kapatmaması adına, delikli bebek emzikleri tercih etmeye,
- Ortodontik emzik olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.
Bu özelliklere dikkat ederek emzik tercihi yapmanız, bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Emzik Çeşitleri
1- Kauçuk Emzik
Bu bebek emzikleri doğal kauçuk maddesinden üretilir. Özellikle yeni diş çıkaran ve bu dönemde ısırma eğiliminde olan bebeklerde kauçuk emzik kullanılması önerilir. Ayrıca diş darbelerine dayanıklı bir madde olan kauçuğun, suyu emdiklerinde yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Silikon emziğe göre daha sık değiştirmeniz gerekir.
2- Silikon Emzik
Bebek emzikleri arasında öne çıkan bir diğer emzik ise silikon yapıda olanlardır. Genelde henüz diş çıkarmamış olan bebekler için önerilir.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır. Yapısı gereği dayanıklı olduğundan bulaşık makinesinde yıkanabilir.
3- Damaklı Emzikler
Bu isim damak şeklini alan bebek emzikleri için kullanılmaktadır. Bu tür emzik çeşitleri bebeğinizin ağız yapısına tam bir uyum göstererek herhangi bir şekil bozukluğuna sebebiyet vermez. Diş çıkartan ve 1 yaşını dolduran bebekler için daha uygundur.
4- Damaksız Emzikler
Damaksız bebek emzikleri, yapıları gereği anne göğsüne benzemektedir. Bu emzik türleri bebeğin doğumundan itibaren 1 yaşına kadar kullanılabilir. 1 yaşından sonra kullanımında bebeğin damağına baskı yaparak bazı diş ve damak bozulmalarına neden olabilir. 1 yaşından sonra damaklı bebek emzikleri kullanımına geçiş yapmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Damaklı Emzik mi Damaksız Emzik mi?
Damaksız bebek emzikleri, emme güçlüğü çeken bebeklerde yutma alışkanlığı kazandırması açısından daha başarılıdır. Bu sebeple özellikle prematüre bebekler damaksız emzik kullanmalıdır.
Diğer yandan, bir tercih yapmanız gerektiğinde ilk yaş için damaklı ya da damaksız emziklerin ikisini de tercih edebilirsiniz. Birinci yılın ardından ise damaklı bebek emzikleri tercih edilmelidir. Yine hatırlatmak gerekir ki, bir yaşından büyük veya yenidoğan emzik seçimi konusunda mutlaka bir doktora başvurarak tercihlerinizi belirlemelisiniz.
Biberon Emziği
Bebeklerin sıklıkla kullandıkları Wee Baby biberon emziği, gövde ve emzik olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Genelde cam veya polipropilenden üretilmektedir.
Camın doğal bir madde olması bebeklerin kullanımı için herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır. Biberon emziğin tercih edilen iki adet çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; yuvarlak ve damaklı olmak üzere ayrılmaktadır.
Yuvarlak başlıklı olan biberon emzikleri annenin göğüs ucuna benzemesi sebebiyle özellikle yenidoğan bebekler için tercih edilmektedir. Damaklı emzikler ise hava alan yapıları sayesinde bebeklerin damak gelişimine herhangi bir zarar vermemektedir.
Biberon emzikleri, zararsız, kokusuz, tatsız ve doğal bir madde olan silikondan yapılmaktadır. Doğal olarak belirli bir kullanım süresi olan bu ürünün 4 hafta kadar kullanılması önerilmektedir.
Biberon emziği kullanımında ısı da oldukça önemli olan detaylardan biridir. Bebeğinizin içeceği ısıda kalması ve soğumaması adına güzel bir tercih olacak Philips Avent Urban Çanta’yı Bebeyum.com’da bulabilirsiniz.
Emzik Temizliği
Bebek emzikleri temizliği, bebek bakımı için anne babaların özen göstermesi gereken bir diğer önemli konudur. İlk alındığında hemen kullanmak yerine, önce sabunlu ılık suda yıkayarak temizlenmelidir. Daha sonra sıcak suda 5 dakika kadar kaynatmak, düzenli bir hijyen sağlanması adına uygun olacaktır.
Bunun haricinde çoğu annenin sıklıkla kullandığı emzik kutuları da bebek emziklerini temiz ve güvenle saklamanıza yardımcı olacaktır. Askılı kutuları sayesinde isterseniz çantanıza asabilir isterseniz bebek eşyalarına takarak da kullanabilirsiniz. Boyutları bakımından da standart oldukları için tüm bebek emzikleri için uygundur.
Eğer silikon bir emzik kullanıyorsanız, sıcak sudan geçirerek temizleyebilirsiniz. Eğer ev dışında bir yerde düştüyse ve kaynatma imkânınız yoksa sıcak su ile temizleyerek, bol su ile durulamalısınız.
Buna ek olarak, buharlı steril makineleri de, bebek emzikleri temizleme konusunda akıllıca bir çözüm olacaktır. Bu tür aletler emziklerin yapısını koruyarak, onları daha hijyenik saklamanıza yardımcı olur.
Bebek emzikleri arasından alacağınız ürünün BPA’sız olmasına özen göstermelisiniz. Özellikle kaynatılarak temizlenen ürünlerde, salınımı artan ve bebeğe geçmesi mümkün olan BPA maddesi ciddi zararlara yol açma riski taşımaktadır.
Bebek emzikleri 6 aydan sonra tam olarak dezenfekte edilmesi için 2 günde bir 5 dakika kadar kaynatılması önerilir. Bu süre daha uzun olmamalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki kaynatma işlemi ile temizleme yöntemi sadece silikon olan bebek emzikleri için uygulanmalıdır.
Kauçuk olan emzikler kaynatılmamalı, soğuk suyla temizlenmelidir. Bebek emzikleri ömür olarak en fazla 2 ile 3 ay arasında değişmektedir. Sık emzik kullanan bebeklerin emzikleri anneler tarafından kontrol edilerek, herhangi bir deformasyon oluşmuşsa değiştirilmelidir.
İsveç’te yapılan bir araştırmada, 184 çocuk 4 yaşına gelene kadar alerji uzmanları tarafından muayene edilmiştir. 6 aylık oldukları zamana gelince anne babalara bazı sorular sorulmuştur ve aldıkları cevaplar şu şekildedir;
- %74’ü emzik kullandığını belirtmiş,
- %83’ü bebeklerin emziklerini musluk suyuyla yıkadığını söylemiş,
- %54’ü emziği kaynattığını,
- %48’i ise emzikleri ağzında emerek temizlediklerini belirtmiştir.
Çocuklar 4 yaşlarına geldiklerinde ise tükürüklerindeki mikroplar incelenmiş ve ebeveynlerin ağızlarında temizlenen emzikler ile alerji, astım ve egzama gibi hastalıkların daha az olduğu gözlemlenmiştir.
Yine yapılan araştırmalara göre sezaryenle doğan bebeklerin egzama riski %55, normal doğan ve emziklerini annelerinin ağzında temizlenen bebeklerdeki egzama riski %20 olarak ölçülmüştür. Anne babaların ağzında bulunan mikropların bebeğe geçmesi, bebeklerin bağışıklık kazanmalarına neden olmuştur.
Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalıdır?
Teoride bebekler doğduklarından itibaren emzik kullanabilir ancak anne ve babalar, yeni doğmuş olan bebekleri konusunda kararsızlık yaşayabilmektedir.
Araştırmalar ve uzmanlara göre 40 gününü doldurmamış olan bebeğe emzik verilmesi uygun değildir. Yani yenidoğan bebek emzikleri seçiminde en doğru kararı verecek olan kişi doktorunuz olacaktır. Bebekler emzik kullanımını 2 yaşına karar sürdürebilir. Bazı durumlarda ise bebeklerin 3 yaşına kadar emzik kullanıldığı görülmektedir.
Tüm Emme Hareketleri Aynı Mıdır?
Bebekler emme hareketleri aynı gibi görünse de aslında öyle değildir. Emme hareketleri birbirinden farklı olabilmektedir. İki farklı emme çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; beslenirken emme ve beslenme harici emme olarak ayrılmaktadır.
Anne sütü emerken, besleme emmesi gerçekleşirken; beslenme harici emme ise beslenme sırasında yapmadığı tüm emme hareketleridir. Yani bebek emzikleri beslenme dışı bölüme girmektedir.
Emmenin Faydaları Nelerdir?
Söz konusu, beslenme amaçlı emme olduğunda bebekler biberondan veya annenin göğsünden emerek beslenmesini tamamlar. Aslında arka planda çok daha fazlası gerçekleşmektedir. Hem beslenme amaçlı hem de beslenme dışı emmenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
• Rahatlama Hissi Verir
Beslenme sonrasında bebeğinizin rahatladığını ve daha kolay uykusunun geldiğini fark etmişsinizdir. İşte tüm bunların nedeni, emme hareketinin CCK (Kolesistokinin) hormonunu salgılanıyor olmasıdır. Bebeğinizin tok, rahat ve huzurlu hissetmesini sağlar.
• Sindirime Yardımcı Olur
CCK hormonunun diğer bir rolü, bebeğinizin sindirim sistemine yardımcı olmasıdır. Anne sütü protein ve yağ bakımından zengindir. CCK hormonu bunları parçalayabilir.
• Daha İyi Bir Koordinasyon Geliştirir
Beslenme harici emme; bebeğinizin emme, yutma, nefes alma eylemlerini daha iyi koordine etmesi için egzersiz imkânı sunmaktadır. Bebeğiniz anne sütünden ya da biberondan emerken bu eylemler daha iyi beslenmesine olanak sağlar.
Bebeklerin Emzik Kullanması Zararlı Mı?
Ebeveynlerin sıklıkla aklına takılan sorulardan biri de ‘bebeğime emzik veriyorum ama bu ona zarar veriyor mu?’ sorusudur. Bildiğimiz gibi bebeklerin doğuştan gelen emme refleksleri vardır. Bu refleks sayesinde anne göğsünden alınan süt ile beslenmesini gerçekleştirmiş olur.
Bu tanışma sonrası emme güdüsü onda alışkanlık haline gelir ve huzurlu bir his verir. Her emme gerçekleştiğinde anne kokusuna kavuşacağını düşünerek kendini güvende hisseder. Bebeklerin bu dönemlerinde yapabildikleri sınırlı hareketlerden biri olan emme hareketi, beslenme dışı zamanlarda ortaya çıkar.
Anneler ise bu durumu desteklemek adına bebek emzikleri kullanımına başvururlar. Anne sütüne alışma döneminde doğru bir şekilde kullanılan bebek emzikleri, bebeklere herhangi bir zarar vermeyecektir. Bebeğinize en uygun emzik hangisi ve ne süreyle kullanmalısınız gibi sorularınız için en sağlıklı yanıtları doktorunuzdan edinmelisiniz.
Bebek Emzikleri Bebeklerin Diş Yapısını Bozar Mı?
Bebekler emzik kullanırken, dilleri yardımıyla emzikle oynarlar. Bu davranış üst ön dişlerini ileri, alt ön dişlerini ise arkaya doğru hareket etmesine neden olabilir. Bu davranışın uzun süreli gerçekleşmesi bebeğin çene kemiğinde bozulmalara ve diş etlerinde hasarlara neden olabilmektedir.
Böylesi durumlarla karşılaşmamak adına bebeğinizin emzik kullanım süresini iyi ayarlamalısınız. 2 yaşından itibaren bebek emzikleri kullanımınızı yavaş yavaş bırakmalısınız.
Bebek Emzikleri Gece Kullanılır Mı?
Bazı ebeveynler bebekleri uyumadan önce emzirir ve bu bir alışkanlık haline gelir. Artık bebeğin uykusunun gelmesi için düzenli olarak emzirilmesi gerekmektedir.
Böyle bir durumla karşılaşan ebeveynler kolay yola kaçarak, emzirmek yerine bebeğe emzik verirler. Bu davranış tehlikeli durumlar ortaya çıkarabildiği gibi, bebekte bağımlılık haline gelebilir. Emzik verilmeyen bebek huzursuz olacak, uyuma sorunlarına yol açacaktır.
Bu sebeple bilinmelidir ki bebek emzikleri yalnızca ihtiyaç durumlarında kullanılan yardımcı ürünlerdir. Herhangi bir bağımlılığın veya şartlandırmanın sebebi olarak kullanılmamalıdır. Gece uykularında emzik olmadan uyumayan bebeklerin ebeveynleri, bu davranışı değiştirmek için sorumluluk almalıdır.
Bebek Emzikleri Ne Zaman ve Nasıl Bırakılmalı?
Bebek emzikleri ne zaman bırakılmalı konusunda uzmanların birçok farklı görüşü bulunmaktadır. Kimileri birinci yılın sonunda emzik kullanımının bırakılması gerektiğini söylerken, kimisi üçüncü aydan sonra kullanımın azaltılması gerektiğini savunur.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, bebeğin emziği bir ihtiyaç mı yoksa bir bağımlılık olarak mı kullandığıdır. Bu konuda bir doktora başvurarak en doğru zamanı belirlemeniz gereklidir.
Zamanı belirlediniz. Peki, hangi yöntemle bırakmanız daha doğru olacak?
Bu konuda da uzmanların birçok görüş ayrılığı bulunmaktadır. Bazıları emziğin bir anda kesilmesi gerektiğini savunurken, bazıları ise emziğin atılarak yerine geçecek ikame bir ürünün tercih edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Sonuç olarak, bebeğinizin davranışlarını izleyip, doktorunuzdan en sağlıklı süre hakkında bilgi almanız gerekmektedir.
Bebek Emzikleri Değiştirme Sıklığı
Çoğu uzman ve emzik üreticisi firma, silikon olan emzik kullanımının 12 hafta, kauçuk olan emziklerin ise 4-6 hafta arasında değişmesi gerektiğini belirtmektedir. Bununla birlikte bebeğinizin ne sıklıkla emzik kullandığı da emziklerin kullanım sürelerini belirlemekte yardımcı olacaktır.
Emzik Askıları Nasıl Kullanılır?
Emzikler çoğu zaman annelerin imdadına koşan yardımcılar olmaktadır. İhtiyaç halinde bebekleri sakinleştiren ve kolaylık sağlayan bebek emzikleri, küçük olduklarından sık sık kaybolma sıkıntısı çıkarmaktadır.
Emzikten sıkılan ya da onunla oynamak isteyen bebekler, emziği gelişigüzel fırlatabilir veya yere atabilir. Bulmak ise anneye düşecektir. Bunu engellemek adına üretilmiş olan emzik askıları işinizi kolaylaştıracaktır.
Emzik askıları basit ama kolaylık sağlayan bebek ürünleridir. Emzik askısı kullanırsanız, emziğin;
- Sürekli olarak ortadan kaybolmasını,
- Yere düşmesini ve kirlenmesini,
- Ev dışında gidilen bir yerde kaybolmasını önleyebilirsiniz.
Bunun haricinde askıların renkli ve desenli olarak tasarlanmış olanları da bulunmaktadır. Bu ürünler, bebeğinizin kıyafetinde tamamlayıcı aksesuar olarak görenlerin de ilgisini çekecektir.
Bebek emzik askıları, güvenlik açısından da oldukça gelişmiştir. Eskiden kullanılan emzik askıları, zincir yardımıyla bebeklerin boynuna asılmaktaydı. Oysaki bu bebeğin güvenliği açısından oldukça tehlikeli bir durumlara yol açabilmektedir.
Bilinçli olan anneler bu uygulamadan vazgeçerek, klips sistemi denilen emzik askılarına geçiş yapmıştır. Bu emzik askıları, bebeğin kıyafetlerine takılarak kolayca tutturabilmektedir. Bebek emzikleri konusunda bir çözüm arıyorsanız, giysilere tutturulabilen modelleri tercih etmeniz daha kullanışlı olacaktır.
Emzik Kullanımında Yapılan Hatalar
• Emziğin hijyenini koruyamamak
Bebeklerin bedeni son derece hassastır. Dışarıdan gelebilecek mikrop ve bakterilerden hızlıca etkilenebilirler. Yeterince temizlenmemiş, yere düştüğünde yıkanmadan verilen bebek emzikleri bebeğinizde sağlık sorunlarına yol açabilir.
• Her durumda bebek emzikleri kullanarak, bağımlı hale getirmek
Bebek her huzursuzlandığında ya da ağladığında, problemi çözmek yerine susturma amaçlı emzik verilmesi bebeği emziğe bağımlı hale getirecektir. Bebek emzikleri koşullandırmanın dışında tutularak sadece ihtiyaç halinde kullanılmalıdır.
• Emziğe tatlı, şekerli besin sürmek
Ebeveynlerin yapmış olduğu diğer bir hata da bebek emzikleri üzerine bal, pekmez gibi tatlı besinleri batırarak bebeğe vermesidir. Böyle bir kullanım bebeğinizin yeni çıkmaya başlayan süt dişlerinin çürümesine sebep olarak bebeğinize emzik bağımlılığı kazandıracaktır.
- Bebeklerde Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır 23.8.2021
- Bebeklerde Kabızlık Problemine İyi Gelen Uygulamalar 18.8.2021
- Bebeklerde Egzama ve Belirtileri Nelerdir? 12.8.2021
- Bebeklerde Yastık Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 28.7.2021
- Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar? 21.7.2021 Tüm Blog Yazıları