Bebeklerde Yastık Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğdukları andan itibaren evin neşesi olan bebekler için ileride oluşabilecek her türlü sıkıntılı duruma karşı hazırlıklı olunmalıdır. Bu da genel bebek bakımı konusunda oldukça dikkatli ve özenli olunması gerektiğini göstermektedir. Bu genel bakımın içinde bebek yastıkları da yer almaktadır. Bebekler dünyaya gelmeden önce her ebeveyn heyecan içindeyken alışverişe çıkarak gerekli gereksiz her şeyi almak ister.
Bu alışveriş sırasında yenidoğan setlerinin içinde yastığın da bulunduğunu fark etmişsinizdir. Birbirinden süslü ve sevimli yastıklar dikkatleri çekse de, aslında bebeğiniz uykudayken ihtiyacı olmayacak bir parçadır.
Çoğu uzman bebeklerde yastık kullanımını konusunda 1 yaşına kadar, bazıları ise 2 yaşına kadar yastık kullanılmasını önermemektedir. Bu yaşlardan küçük bebeklerde yastık kullanımı, vücuttaki belirli bölgeler henüz gelişmediğinden dolayı, ani bebek ölüm sendromu adı verilen kötü sonuçlara sebep olabilir. Bu sendrom dışında bebeklerde yastık kullanımı konusunda bilinmesi gereken bir diğer durum ise bebeklerin boyun ve omurilik kaslarına zarar verici etkisi olduğudur.
Bebeklerde görülen, ani bebek ölümleri vakalarının ilk bir yaşındaki bebeklerde görülmesinin nedenleri, yastık ve yumuşak oyuncak gibi eşyaların kullanılmasıdır.
Aslında bakarsak o dönemlerde bebeklerde yastık kullanımı ihtiyacı yoktur. Bebeklerin boyun uzunlukları oldukça kısa olduğu için, yetişkinler gibi yastık kullanımına ihtiyaç duymazlar. Oysaki ebeveynler bebeklerin rahat edeceğini düşünerek, yastık kullanımına başvururlar.
Eğer bebeklerde yastık kullanımını 2 yaştan sonra düşünüyorsanız, büyük, tombul ve yumuşak bir yastık yerine, küçük boyutta ve kısmen sert olan yastıkları tercih etmeniz, çocuğunuz için daha güvenli olacaktır. Ayrıca yastık kullanmaya başladığınızda, yastığı sabitlemeniz de oldukça önemlidir. Bu şekilde bebeğinizin boğulma riskini de ortadan kaldırmış olursunuz.
Bebeklerde yastık kullanımı, titizlikle başlatılması gereken bir konudur. Nasıl bir yastık seçeceğiniz, dokusunun, boyutunun nasıl olacağı gibi soruları gündeme getirir. Bu konuda bir uzmana danışarak yastık seçiminde bulunmanız, hem sizin içinizin rahatlamasına hem de bebeğinizin güvenle uyumasına yardımcı olacaktır.
Örneğin, kuş tüyü olan yastıklar bazı bebeklerde alerji riski taşıdığı için tercih sırasında gerilerde kalmaktadır. Ayrıca bu yastıkların içindeki tüyler daha kolay dışarı çıkabildiği için, bebeklerde yastık kullanımı tercihleri arasında pek önerilmez.
Bu konuda önem taşıyan bir diğer konu bebeklerin uyurken yüz üstü yatırılmamasıdır. Bebekler gün içinde oyun sırasında yüz üstü kalabilirler fakat uyurken bu pozisyonda kalmaları tehlikelidir. Özellikle yeni doğan bebeklerin, ilk 6 ay süreyle bu pozisyonda yatırılmaları uzmanlar tarafından sakıncalı görülmektedir.
Bazı anneler, bebeklerinin hep aynı pozisyonda yattıkları için kafa şeklinde bozulmaların olduğunu düşünmektedir. Bu durumda da yine yüz üstü pozisyonda uyutmak, uzmanlar tarafından önerilmez fakat bebeğinizin kafasını bir süre sağa bir süre de sol tarafa doğru yatırmanız bu şikâyete çözüm olacaktır.
Genel itibari ile bebeklerde yastık kullanımı önerilmese de bazı özel durumlarda kullanılması gereklidir. Peki, bu özel durumlar nelerdir?
Nörogelişimsel bazı hastalıklar bebeklerde çok fazla salyaya neden olmaktadır. Bu da yastık kullanımını gerekli kılmaktadır. Reflü şikâyeti çeken bebeklerin özellikle emzirme ve beslenmeden sonra yatarken, reflüyü azaltmak için başlarının yukarıda tutulması önerilmektedir.
Yine de bebeklerde yastık kullanımı içinizde bir kuşku yaratıyorsa, onun yerine yatağın altına bir battaniye koyarak bebeğin başının eğimli durmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu özel durumların dışında bebeğinizi, düz bir zeminde, sırtüstü ve sık sık pozisyon değişikliği yaparak uyutmanız sağlıklı bir tercih olacaktır.
Bebekler Neden Yastık Kullanmaz?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bebeklerde yastık kullanımı belirli riskler taşımaktadır. Genellikle 0-1 yaş aralığındaki bebeklerde görülen ani bebek ölümlerinin başlıca nedenleri yastığın bilinçsizce kullanılmasıdır.
Bebeklerin solunum sistemleri 2 yaşına kadar oldukça zayıf durumdadır. Tamamlanmamıştır. Bu sebeple yanlış bir şekilde bebeklerde yastık kullanımı ve küçük parçalı oyuncaklar solunum sisteminin kapanmasına neden olabilmektedir.
Bebeklerin gelişimlerini tamamlaması için belirli sürelerin geçmesi gereklidir. Yeni doğmuş olan bebeklerin boyun kasları, henüz gelişimini tamamlamadığından, 0-1 yaş aralığında olan bebekler için yastık kullanımı kas gelişimini engeller. Ayrıca uzmanlar, omurilik bozulmalarına da yol açabileceğini belirtmektedir.
Bebeklerde Yastık Kullanımından Doğacak 4 Sorun
- Ani bebek ölümü sendromu
- Nefessiz kalma ve boğulma tehlikesi
- Boyun kaslarının yetersiz gelişimi
Bebek Yastığı Seçerken Neleri Göz Önüne Almalıyız?
Bebeğinizin yaşı yastık kullanma yaşına gelmişse ya da doktorunuz tarafından özel bir durum ortaya konduysa “bebeğim için hangi yastık doğru bir tercih olur?” diye düşünmeniz oldukça normaldir. Bebekler için yastık seçimi konusu hayati bir önem taşıdığı için oldukça dikkate alınması gereken bir konudur. Peki, doğru tercih nasıl olmalıdır?
Eğer bebeğiniz 0-1 yaş aralığında yastık kullanmak zorunda ise bebek reflü yastık ya da yatakları kullanmanız uygun olacaktır. Bu ürünler normal yastıklardan farklı olarak, tehlikeli olabilecek riskleri ortadan kaldırmaktadır.
Bebeğinizin ilk yastığının sağlıklı ve kaliteli bir malzemeden yapılmış olduğuna dikkat etmelisiniz. Özellikle terletmemesi ve nefes alan türden silikon yastıklar tercihlerinizde ön sıralarda olabilir.
Kuş ya da kaz tüyü olan yastıkları tercih etmemelisiniz. Aksi takdirde hem bebeğinizin alerjisi olabilir hem de bu tür yastıklar fazla yumuşak olduklarından bebeğinizin kafası içine gömülerek nefes almasını zorlaştırabilir.
Yumuşak yastık kullanmak yerine daha sert yastık kullanmanız, bebeğinizin solunum yolu için daha sağlıklı olacaktır.
Bebeğiniz yastık kullanmayı bilmediği ve alışkın olmadığı için ilk başlarda ince bir yastık ile başlamanız uygun olacaktır. Böylelikle yastık kullanmayı adım adım öğrenmiş olacak ve omurilik sorunlarına karşı önlem almış olacaktır.
Bebeklerde Reflü Yastığı-Yatağı Faydaları
Bebeklerin yemek borusu kaslarının gelişimi 6. ayda tamamlanmaktadır. Bu sebeple reflü şikâyeti çeken bebeklerin reflü yastığı ya da yatağı kullanması oldukça faydalı olacaktır.
- Reflü riski azalır.
- Reflüden kaynaklanan uyku bozukluklarının ve gerilemelerinin önüne geçer.
- Solunum sistemi zayıf olan bebeklerin nefessiz kalma riskini azaltır.
- Bebeklerin burun tıkanıklığı sorununa iyi gelerek, rahat bir uyku sağlar.
- Bebeklerde omurilik gelişimini destekler.
- Normal yastık kullanımından ortaya çıkabilecek olan riskleri ortadan kaldırır.
Bebekler Yastık Kullanımını Reddederse?
Bu konuda bebekleri asla zorlamamak gerekir. Bebeklerde yastık kullanımı alışkanlığı doğal bir süreç içinde gerçekleşmelidir. Bebeğiniz ne şekilde rahat ve huzurlu uyuyor ise o şekilde devam etmeniz, sağlığı açısından önem taşımaktadır. Eğer isterseniz birkaç hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz.
Bebeklerin yastık kullanmaması bir eksiklik değildir. Aksine onlar için normal olan bir durumdur. Boyunları yetişkinlerden daha kısa olduğu için yastıksız da gayet kaliteli bir uyku uyuyabilirler. Bu konuda endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
- Bebeklerde Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır 23.8.2021
- Bebeklerde Kabızlık Problemine İyi Gelen Uygulamalar 18.8.2021
- Bebeklerde Egzama ve Belirtileri Nelerdir? 12.8.2021
- Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar? 21.7.2021
- Bebeklerde Burun Tıkanıklığı ve Sebepleri 14.7.2021 Tüm Blog Yazıları