FİLTRELE
Arama kriterlerinizi detaylı filtreleme özelliğini kullanarak değiştirebilirsiniz.

Bebeklerin Göz Rengi Nasıl Belirlenir?

bebeyum yazar
Yazar: bebeyum.com
9.6.2021

bebeklerin göz rengi nasıl belirlenir

Yenidoğan bebeklerde göz rengi, anne babaların en çok merak ettiği konular arasındadır. Bebeklerin göz rengi ilk dönemlerde kalıcı değildir, bir müddet sonra tam olarak kalıcı rengini alır.

Peki, bu durumun sebebi nedir? Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur? İşte tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz.

Bebeklerde göz rengi hamileliğin 4. haftası ile birlikte gelişme göstermeye başlar. Yine de bu haftalarda bebeklerin göz rengi hakkında net bir bilgi edinmek zordur. Uzmanlara göre bebeklerin göz rengi, gözün ön kısmında yer alan kıvrımlı tabakanın pigmentine göre değişken renklere sahip olmaktadır.

Bebeklerde göz rengi ilk haftalarda lacivert ve gri renktedir. Daha sonra göz rengi ön tabakada yer alan pigment miktarına göre değişiklik gösterir. Pigment fazla ise göz rengi kahverengi, az ise yeşil, hiç yok ise mavi gözlü olmaktadır.

İnsanlarda saç rengi, saç şekli, ten rengi, boy uzunluğu ve göz rengi gibi her bir özelliğe karakter denir. Her karakter anneden ve babadan gelen genler sayesinde ortaya çıkmaktadır. Yani bebeklerin göz rengi de ebeveynlerinden gelen genlerin etkisi ile oluşacaktır.

Gözde koyu renk, açık renge göre baskın bir gendir. Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur.

Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır. Bu nedenle açık renk koyu renge göre daha nadir görülür.

bebeklerde göz rengi ne zaman belli olur

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Kesinleşir?

Bebeğinizin bütün özellikleri gibi göz rengi de yumurta ile spermin bir araya gelmesiyle oluşan döllenme olayından itibaren belirlidir. Bebekler ilk doğduklarında, göz renkleri griye yakındır, bunun nedeni rengi belirleyecek olan pigmentin henüz oluşmamasıdır. Yanılmanıza sebep olacak gözdeki gri renk, dışarıdan gelen ışıkların bir yansımasıdır. Peki, bebeklerde göz rengi ne zaman kesinleşir?

Bebeklerin göz rengi doğduktan 1 ay sonra yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında belirmeye başlar. Kesinleşme süresi ise 12 aya, hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.

Hangi Bebeklerde Göz Rengi Değişimi Olmaz?

Kahverengi gözleri olan ya da koyu renk göz ile dünyaya gelen bebeklerin hiçbir zaman göz rengi değişmez. Genetik anlamda ön görülen pigment oranı zaten mevcuttur. Gri ya da mavi göz ile dünyaya gelen bebeklerde ise pigment oranı düşük olduğu için, doğumdan ilk altı aya kadar pigment koyulaşmaya devam edebilir. Böylelikle bebeklerin göz rengi de değişiklik gösterebilir.

Göz Rengi Oluşumunda Melaninin Etkisi

Gözümüzün renkli görülen kısmının biyolojik olarak adı iristir. İriste bulunan pigment ve ışıklar göze rengini verir. İrise yansıyan ışınların kırılmasıyla birlikte iriste renkli bir görünüm oluşur.

Melanin pigmenti gözümüz dışında, vücudumuzun farklı bölgelerinde de bulunur. Saç ve ten rengimizin belirlenmesi de yine pigmentler sayesinde olmaktadır.

Melaninin kahverengi bir görünümü vardır. Açık tenli bebeklerde melanin miktarı daha azdır. Melanin pigmentinin bulunmaması ya da az bulunması durumunda, renkli göz olarak adlandırılan açık göz rengi ortaya çıkar. Bu yüzden asıl göz rengi kahverengidir.

Eğer bebeğiniz doğduğu andan itibaren koyu renkli göze sahipse, melanin pigmentinin fazla olduğunu anlayabilirsiniz.

bebeğinizin göz rengi için tahminde bulunabilirsiniz

Renk Farklılıkları Coğrafyaya Göre Değişiklik Gösteriyor

Beyaz tenli insanların bulunduğu bölgelerde, bebeklerin göz rengi de açık olur. Eski tarihlerden bu yana değişen gen çeşitliğini nedeniyle bu durum değişiklik göstermeye başlamıştır. Buna göre ten rengi koyu olan bebeklerin gözlerinde mavi rengi görmemiz mümkün olabilir. Genlerin çeşitliliğe uğraması, farklı göz renklerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bebeğinizin Göz Rengi İçin Tahminde Bulunabileceğinizi Biliyor Muydunuz?

Anne ve babanın göz rengi mavi ise ikisinde de koyu renk gen yok demektir. Mavi renk çekinik genle taşındığı için bebeğin mavi gözlü olma olasılığı %100’dür.

Anne ve baba kahverengi gözlere sahipse, anneanne, babaanne ve dedelerde de açık renkli göze sahip olan kimse yok ise bebeğin göz rengi kahverengi olur. Yine de kesin bir kanıya varılamaz. Bunun sebebi önceki kuşakların çekinik gen taşıyor olma ihtimalidir.

Anne ya da babadan biri renkli gözlü, diğeri kahverengi gözlü ise, bebeklerin göz rengi iki ihtimal olarak kahverengi, mavi olarak karşımıza çıkar. Yine de çekinik genler yüzünden kahverenginin daha ağır basabileceği ihtimalini unutmamanız gerekir.

Eğer anne yeşil gözlü baba mavi gözlü ise, bebeklerin göz rengi ya yeşil ya da babanın göz renklerine benzeyerek mavi olacaktır.

Büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğinizin mavi göz renkli olma olasılığı yüksektir. Bu durum büyükanne ve büyükbabanın ebeveynlerine kadar gidebilir. Bu sebeple bebek büyük büyükanne ve büyük büyükbabasından gen almış olur.

bebeklerde renkli gözler neden daha sık göz hastalığı geçiriyor

Renkli Gözler Neden Daha Sık Göz Hastalığı Geçiriyor?

Renkli gözlü doğan bebeklerde göz hastalıkları görülme olasılığı daha yüksektir. Eğer açık renk gözlü bir bebeğiniz varsa, gözlerinde kızarıklık, akıntı gibi olaylarla daha sık karşılaşmanız olasıdır. Alerjik göz hastalıkları, polen, toz gibi uçucu maddelerin çok olması nedeniyle ortaya çıkar.

Yeni doğan bebeklerde göz rengi, alerjik göz hastalığına yakalanmada önemli bir rol oynar. Esasen, bebeklerin göz rengi açık renkli ise bu bir üstünlük değil, aksine bir kusurdur. Yani, melanin pigmenti eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Bebeğinizin Gözlerini Güvende Tutun

Göz rengi ne zaman belli olur öğrendiğimize göre, sıra geldi bebeğinizin hassas gözlerini nasıl güvende tutacağınıza.

Bilindiği üzere bebeklerin gözleri son derece hassastır. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken bazı maddeleri şu şekilde sıraladık;

  • Doğumdan sonra ilk aylarda bebeğinizin gözlerinde hafif bir akıntı olduğunu fark ettiniz. Bu akıntıyı banyo sırasında ılık suyla ıslatılmış bir pamuk ile dikkatlice temizlemelisiniz.
  • Bebeğinizin gözlerini sürekli olarak mendil ile silmekten kaçınmalısınız.
  • Bebeğin oynadığı oyuncaklara çok dikkat edilmelidir. Bebeklerde kas kontrolü henüz tam gelişmediğinden, elindeki oyuncakları gözlerine sokarak yaralanmaları, sık görülen bir durumdur. Kaza ile oluşan bu durum görme kayıplarına kadar sebebiyet vermektedir.
  • Bebeğin göz hizasına giren bir cismi görüp görmediği takip edilmelidir.
  • İlk birkaç ay küçük bir gevşeme ya da yanlış hizalama durumları olabilir. Üç aylığa gelindiğinde halâ devam ediyor ya da gözlerde titreme meydana geliyorsa, çocuk göz doktoruna başvurmanız uygun olacaktır.