FİLTRELE
Arama kriterlerinizi detaylı filtreleme özelliğini kullanarak değiştirebilirsiniz.

Çocuk Oyuncakları Nasıl Seçilmelidir?

bebeyum yazar
Yazar: bebeyum.com
29.3.2021

çocuk oyuncakları nasıl seçilmelidir

 

Oyun oynamak bebeğiniz için sadece eğlenceli bir aktivite değil, aslında bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Motor gelişimlerinin yanı sıra, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerine de katkı sağlamaktadır. Bundan dolayı bebek oyuncakları seçiminde doğru tercihler yapmalısınız.

Uzmanlara göre çocuk oyuncakları, çocuğun hem bilişsel hem de duygusal yönüne hitap ederek önemli bir rol üstlenmektedir. Çocuk için sadece zihin geliştirici oyunlar değil, hayal gücünü geliştiren ve keyif alarak, rahatladığı bebek oyuncakları alınmalıdır.

Ebeveynler bebeklerinin doğumundan itibaren onlar için oyuncak seçmeyi severler, oyuncak alışverişinden zevk alırlar. Hatta onlardan daha fazla, hevesle çocuk oyuncakları seçimlerini sadece kendi zevklerine göre yapmaktadır.

Bebeklerin ilk aylarda tercih bildiremeyeceğini göz önüne alırsak, bu aylarda alınan bebek oyuncakları, anne babaların tercihlerini yansıtmaktadır.

Ayrıca şunu unutmamak gerekir ki, bebeklerin ilk aylarda en iyi oyuncağı ve oyun arkadaşı ailesidir. Onların ilgi ve şefkati büyümelerine büyük katkı sağlamaktadır.

Bebeklerin Gelişim Adresi Oyuncaklar

Çocuk oyuncakları, çocukların gerçek hayattaki nesne seçimlerini yansıttığı için dikkate alınması gereken bir konudur. Bundan dolayıdır ki her yaşın oyuncak seçimi ve yönelimi farklıdır. Küçük bir çocuğun oynadığı oyuncakla, gelişimini tamamlamış bir çocuğun oynadığı oyuncaklar farklılık gösterecektir.

Bebek oyuncakları, bebek ile hayat arasında bir köprü görevi görmektedir. Kendi hayal dünyasını yansıtarak oyunlar ile iletişim kurmaktadır. Örneğin, annesi başka bir odadayken o, bir bebeği ya da bir nesneyi annesinin yerine koyup oyun kurabilir.

Bu sayede oyuncaklar, çocukların yaşamları boyunca kuracakları iletişim becerilerinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Çocuklar arasında oyuncak takası, ara sıra oyuncak yüzünden çıkan kavgalar da gerçek hayatta olabilecek her şeyin provası durumundadır.

 

 

bebeklere nasıl oyuncak seçilmeli

Bebeklere Nasıl Oyuncak Seçilmeli?

Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki bebek oyuncakları, gelişimlerine katkı sağlamasının yanında öğrenme şekillerini de geliştiriyor.

Hal böyle olunca anne babalar bebek oyuncakları seçerken, sadece şirinliğine değil eğitici oyuncaklar olmasına da dikkat ediyor.

Bebeklerde oyuncak seçimi nasıl olmalı diye sorarsanız, tabi ki her bebeğin sevdiği ve zevk aldığı bebek oyuncakları farklıdır. Dikkatini çeken ve yanında bulunmasından mutluluk duyacağı, yatarken bile onunla uyuyacağı oyuncaklar farklılık gösterecektir.

Bebeklikten itibaren çocuğunuzun neye karşı ilgisi olduğunu keşfetmeli ve ona uygun bebek oyuncakları tercih etmelisiniz. Çocuklar, sevmediği ve ilgisini çekmeyen oyuncaklar ile oynamayı tercih etmemektedir.

Bunun yanında yaşa göre oyuncak seçimi yapmaya özen göstererek, çocuğunuzun gelişimiyle birlikte oyuncak tercihinde değişiklikler yaşandığını görebilirsiniz.

Çocuklar için oyuncak seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabına bakacak olursak, öncelikle oyuncakların çocuklar için basit bir zaman geçirme aracı olmadığını öğrenmemiz gerekir.

 

 

çocuklar için oyuncak seçimi yapılırken nelere dikkat edilmeli

Bundan sonra ise çocuğunuza alacağınız oyuncak ne kadar sağlıklı, hangi maddelerden üretilmiş, bu oyuncağın çocuğunuza ne gibi bir değer katacağını araştırmanız gerekmektedir. Piyasaya sürülmüş olan birçok, zararlı içerikli bebek oyuncakları bulunmaktadır.

Bunun gibi maddelerden üretilmiş çocuk oyuncakları, ciddi tehditler içermektedir. Bebeklerin ciltleri hassas olduğu için dokundukları ve ağızlarına götürdükleri her oyuncak ateş, ishal gibi farklı şekillerde reaksiyon göstererek geri dönüş yapabilmektedir.

Güvenli ve sağlıklı koşullarda üretilmiş olan çocuk oyuncakları tercih etmek hem sizi, hem de çocuğunuzu oluşabilecek çeşitli tehlikelerden koruyacaktır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Oyuncakların karmaşık olmaması ve düşmelere karşı dayanıklı olması gerekir.
  • Çocuklarda paylaşma duygusunu geliştirici olmalıdır.
  • Çocuğun merak duygusunu ve ilgisini çekebilmelidir.
  • Oyuncak alınırken çocuklar arasında cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır.
  • Alışverişe gidilmeden önce alınacak oyuncak kararlaştırılmalıdır.
  • Yapı ve işleyiş bakımından çabuk anlaşılmalıdır.
  • Çocuğun yaşına uygun olan oyuncaklar alınmalıdır. Basit oyuncaklar çocuğun çabuk sıkılmasına neden olurken, karmaşık oyuncaklar ise özgüveninin azalmasına sebebiyet verir.
  • Sökülebilir tarzda oyuncaklar olmalıdır. Böylece oyuncağa ve kendine zarar vermeden merakını gidermiş olur.
  • Alınan oyuncaklar çok yönlü olmalıdır. Çocuğun kaslarını çalıştıran, hayal gücünü genişleten ve yaratıcığına katkı sağlayan oyuncaklar tercih edilmelidir.
  • Çocuğa keyif vererek, öğrenmesine katkı sağlayacak renkte ve şekilde olmalıdır.

0-1 yaş arası çocuklarda oyuncak tercihi

 

0-1 Yaş Arası Çocuklarda Oyuncak Tercihi

0-1 yaş oyuncak tavsiyesi, bebeğin gelişimiyle beraber değişiklik gösteren bir yaş aralığından oluşmaktadır.

İlk 2 aylık dönemde bebekler, kendi bedenlerini oyuncak olarak kullanmaktadır. Elleriyle çok fazla oynadıkları için henüz bebek oyuncakları tutma kabiliyetleri yoktur. Onlar için düşünülmüş en iyi bebek oyuncakları, beşiklerine takılmış olan dönen ve ucunda oyuncaklar sallanan müzikli dönencelerdir.

Bu dikkatlerini oldukça çekecek türden bir oyuncak çeşididir. Ayrıca bu dönemde işitme duyuları, görme duyularına göre daha gelişmiş durumdadır. Bebek oyuncakları çıkardıkları seslerden dolayı oldukça ilgi çekici olacaklardır.

2-6 aylık dönemde bebekler, dokunmayı, sıkmayı ve ağıza götürmeyi çok severler. Duyma duyularının yanında görme duyuları da gelişmeye başlamıştır. Parlak ve zıt renkte olan bebek oyuncakları dikkatlerini çeker.

Yine müzikli ve elle tutulabilen çıngıraklar, bu dönemde bebeğin hoşuna gidecek tarzdadır. Buradan çıngıraklı bebek oyuncaklarıiçin örnekleri inceleyebilirsiniz. Oyuncağın küçük parçalardan oluşmamasına dikkat edilmelidir. Oluşabilecek kazalara karşı yumuşak ve parçasız bebek oyuncakları tercih edilmelidir.

6-7 aylık dönemlerinde bebekler, artık oturabildikleri için, içinde oturabilecekleri oyun alanları isterler. Bu dönemdeki çocuk için uygun oyuncak seçimi farklı sesler çıkaran oyun havuzları olacaktır. Ayrıca bu dönem diş çıkaracakları için diş kaşıma oyuncakları da alınabilir.

Çocuk oyuncakları arasından kırılmayan aynalar, bazı parlak resimler, bebeğin kolayca kavrayıp tutabileceği küçük oyuncaklar, kumaştan kitaplar, birbirine geçen plastik halkalar ve ağzına sokamayacağı büyüklükte yumuşak toplar bu dönemde oynayabilecekleri en ideal oyuncaklardır.

 

hangi oyuncaklardan uzak durulmalı

Bu Dönemde Hangi Oyuncaklardan Uzak Durulmalı?

  • Sağlıksız plastikten üretilen oyuncaklar.
  • Küçük parçalı oyuncaklar.
  • Üzerinde düğmeler, ya da kolayca sökülebilen parçalar olan pelüş oyuncaklar.
  • Sert kenarlı, sivri oyuncaklar.

7-9 aylık bebekler, bu dönemde emeklemeye başlayacakları için yumuşak hareketli oyuncaklar, onlara eşlik edecek emekleme arkadaşı gibi bebek oyuncakları rahatlıkla alınabilir. Sıkmaktan, sallamaktan, açıp kapatmaktan, doldurup boşaltmaktan çok keyif alacakları için yine yumuşak dokuda ve kırılmayacak türden alınacak bebek oyuncakları yüzlerini güldürmeye yetecektir.

10-12 aylık bebeklerin ise bu dönemde algıları iyice gelişmeye başladığı için sizi anlamaya başlarlar. Her şeye dokunmaya çalışırlar ve meraklıdırlar. Dokun-hisset tarzı çocuk oyuncakları gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Bu dönemde en faydalı bebek oyuncakları nelerdir diye sıralayacak olursak, dil gelişimlerini destekleyecek eğitim kartları, yumuşak ve sıkınca ses çıkaran oyuncaklar diyebiliriz.

 

1-2 yaş oyuncak tercihi

1-2 Yaş Oyuncak Tercihi

Öncelikle bu yaş grubu diğer çocuklarla oynamayı çok sever. Fiziksel aktivitelerden çok hoşlanırlar. 1-2 yaş oyuncak seçimi genelde hareket eden ve ses çıkaran bebek oyuncakları olmaktadır. Bu dönemde bulunan çocuklara, 1 yaş eğitici oyuncak tavsiyesi olarak, parça birleştirme ve tamamlama kartları uygun olacaktır.

2 yaş oyuncak seçiminde fark ve dikkat oyunları, kutuyu doldurup boşaltmak, yine çocuğun ilgisine göre değişiklik gösteren mutfak eşyaları, meyveler, hayvanlar, bebek ve arabalar yer almaktadır. Sonraki dönemlerde anne babayı taklit etmeye başlayan çocuk, minyatür marangoz ya da mutfak gereçleri gibi çocuk oyuncakları uygun olacaktır.

Bu Dönemde Hangi Oyuncaklardan Uzak Durulmalı?

  • Kablolu, ipli, pili kolayca çıkabilen oyuncaklar.
  • Sağlıksız plastikten üretilenler.
  • Küçük parçalı oyuncaklar.
  • Üzerinde düğmeler bulunan ya da kolayca sökülebilen parçaların bulunduğu pelüş oyuncaklar.
  • Sert kenarlı oyuncaklar.

Bırakın Çocuğunuz Oyuncağını Kendi Seçsin

Çocuk oyuncakları için oldukça fazla alternatif tür bulunmaktadır. Bebekler, legolar, arabalar, mutfak gereçleri, peluş hayvanlar, marangoz aletleri gibi oyuncak türleri bunlardan birkaçıdır. Bunca çeşit arasından çocuğunuz oyuncaklarını kendi seçeceği duruma geldiğinde onun tercihlerine saygı duymanız, bebeğin gelişimi için önemlidir.

Kız veya erkek olsun, hangi oyuncakla oynamak istiyorsa onu almanız çocuğun gelişimi için önemli bir etken olacaktır. Önemli olan neyle oynadığı değil nasıl oynadığı, neleri ifade etmeye çalıştığı, nasıl iletişim kurduğudur.

Kronik bir şekilde aynı oyuncakla sürekli oynaması, bir sorun olabileceğine işaret etmektedir.

 

oyuncakların çocuk karakterine etkisi

Oyuncakların Çocuk Karakterine Etkisi

Çocuklar seçtikleri ve oynadıkları her oyuncakta aslında ebeveynlerine mesaj vermektedirler. Neyi sevip, nelerden hoşlandıklarını oynadıkları oyuncaklar sayesinde anlamamız oldukça kolaydır.

Ailelerin dikkat etmesi gereken konu ise, çocuklarına alacakları oyuncakların eğitici ve geliştirici türden çocuk oyuncakları olması gerektiğidir.

Çünkü çocuk neye alışırsa o yönde ilerleyecektir ve oyuncak seçimleri çocuğun ilerleyen hayatında büyük rol oynayacaktır.

 

oyuncaklar ve cinsiyet sınıflandırması

Oyuncaklar ve Cinsiyet Sınıflandırması

Oyuncak seçimi yaparken genelde kız çocuklarına bebek ve mutfak gereçleri, erkek çocuklara ise araba ve tamir aletleri alındığı görülmektedir. Bu şekilde yönlendirilen çocuk, istese de mutfak gereçleri ile oynamaya çekinmektedir.

Aslında oyuncak seçimi yaparken kız ya da erkek ayırmadan çocuk ne ile oynamak istiyorsa izin verilmeli ve sevdiği insan rollerini bu oyuncaklar üzerinden taklit etmesine olanak sağlanmalıdır.

Hem kız çocuklarının hem de erkek çocuklarının hayatında evcilik oyuncakları yer almalıdır. Çünkü çocukların hayatlarında hem anne hem de baba, yani kadınlar ve erkekler bulunmaktadır. Örneğin bir erkek çocuğunun annesinden görüp mutfak oyuncakları ile yemek yapmaya çalışması kadar doğal bir şey yoktur ama "sen erkek çocuğusun kız oyuncakları ile oynama” diye bir uyarı alırsa, bu sefer kızların daha çok tercih etmiş olduğu oyuncaklara olan ilgisi artabilmektedir.

Bu yüzden çocuk oyuncakları seçimi tamamen özgür bırakılması gereken bir konudur.

Oyuncakların Çocuklara Etkisi

Çocuklarda yaşa göre oyuncak seçimi, oyuncak alırken ilk dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Bu sayede yaşıtlarının oynadığı çocuk oyuncakları ile oynayarak gelişimlerine katkı sağlarlar.

Yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun her çocuk oyuncakla oynama hakkına sahiptir ancak her zaman doğru oyuncak seçimi yapılmalıdır. Maalesef çoğu ebeveyn bu hataya düşerek kendi istekleri doğrultusunda, çocuklarına uygun olmayan oyuncakları almaktadırlar.

Elektronik çocuk oyuncakları buna örnek olarak verilebilir. Genellikle çocuğun tek başına oynadığı oyuncak türleri olduğu için, hem sosyalleşmesine engel oluyor hem de dar bir oyun alanında oynamasına sebebiyet vermektedir.

Savaş oyuncakları da yine çocukları şiddete yönlendirdikleri ve çevresine karşı saldırgan bir tutum sergilemesine neden olduğu için, yaşamlarında iletişim problemlerine neden olabilir.

 

 

çocuğa çok fazla oyuncak alınmalı mı

Çocuğa Çok Fazla Oyuncak Alınmalı Mı?

Her çocuğun farklı karakter özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler tabi ki oyuncak seçme ve isteme davranışlarına da yansımaktadır.

Bazı çocuklar belirlediği ve sevdiği birkaç oyuncak ile yetinirken, bazı çocuklar ise oyuncaklarını hor kullanarak kırıp yenisini isteme eğilimindedir.

Sadece aile tarafından değil, yakınları, akrabaları tarafından da çocuğa hediye olarak bir sürü oyuncak alınmaktadır. Bu da ilerleyen zamanlarda çocukta bir doyumsuzluk yaratacak ve sürekli ister hale gelmesine neden olacaktır.

Kendi oyuncaklarını beğenmeyip arkadaşlarının oyuncaklarını alma ya da isteme gibi davranışlar da meydana gelebilmektedir.

Bu nedenle çocuğunuza, çocuk oyuncakları alırken onların yaş gruplarına uygun, eğitici ve öğretici, gelişimlerine katkı sağlayacak tarzda ve az sayıda belirlediğiniz oyuncakları almanızı tavsiye ederiz.