Doğum Çantası İçinde Neler Bulunmalı?
O heyecanlı gün yaklaşırken, anne adayları bebekleri için doğum çantası hazırlamak gibi telaşlı bir işe başlayacaklardır. En değerli varlıklarını kucaklarına alacakları günü sabırsızlıkla beklerken, onların ihtiyaçlarının eksiksiz olmasını isteyeceklerdir.
İster normal doğum, ister sezaryen doğum yapın bebeğinizi kucağınıza aldığınızda en az bir gün hastanede kalacaksınız.
Tabi ki doğum çantası içinde bulunması gerekenler pek çok kişiye göre farklılık gösterebilir. Daha önceden anne olmuş yakınlarınızın, doğum çantasında olması gerekenler hakkındaki tecrübelerinden de faydalanabilirsiniz.
Yine de bu bilgiler doğum çantası hazırlama konusunda yeterli değilse, nasıl hazırlanır gelin birlikte bakalım.
Bu makalemizde doğum çantası nasıl olmalı, yanınızda mutlaka bulunması gereken malzemeler neler gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Peki, doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?
Doğum çantası, erken doğum ve oluşabilecek diğer durumlar için 32. haftadan itibaren hazırlanmaya başlanmalıdır. Sezaryen doğumlarda ise doğumdan bir hafta kadar önce doğum çantası hazırlanmak uygun olacaktır.
Normal doğum sonrası hastanede kalma süresi 1 veya 2 gün olurken, sezaryen doğumlarda bu süre 3 günü bulabilir.
Doğum çantası hazırlıklarına başlamadan önce, doğum yapacağınız hastanenin size sağlayacağı hizmetleri öğrenmeniz gerekmektedir.
Birçok hastane anne ve bebeğe yeni doğan takımı, diş fırçası, diş macunu gibi temel ihtiyaçları sunmaktadır. Bu nedenle hastanenin sağlamış olduğu imkânları öğrenerek, gereksiz ağırlık yapacak eşyaları yanınızda taşımaktan kurtulabilirsiniz.
Kimi anne adayı ise hastanenin vereceği ürünleri kullanmak yerine, kendi götürdüğü eşyaları kullanmaya tercih edebilir. Bu tamamen kişinin kendi tercihine kalmış bir durumdur.
Doğum çantası içerisinde parfüm gibi kokusu ağır olan ürünler bulundurulması anne ile bebek için önerilmez. Bebek doğduktan sonra annesinin kokusunu hissetmesi sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olarak bağlılıklarını arttıracaktır.
Ayrıca piyasada birçok farklı doğum çantası setleri ve hastane çıkış paketleri bulunmaktadır. İçeriklerinin kalitesine de dikkat ederek bu ürünlerden birini de tercih edebilirsiniz.
Bebek için yanınızda mutlaka bulunması gereken doğum çantası listesi şu şekildedir;
- Üç adet tulum
- Üç adet zıbın ya da body
- Üç çift çorap
- İki adet yelek
- İki adet şapka
- İki çift eldiven
- İki adet battaniye(mevsim koşulları göz önüne alınarak)
- Islak mendil
- Yeni doğan bebek bezi
- Pişik kremi
- Bir adet banyo havlusu
- Kirli eşyalar için torba
- Şampuan
- Havlu
- Bakım ürünleri
- Çarşaf
- Yeni doğanlar için özel üretilmiş olan biberon(emzirilmeyen durumlar için)
- Şarj aleti (acil durumlar için)
Bazı anneler ise kendi inançlarına göre bebeğini koruyacağına inandığı, nazar boncuğu, altın yastığı ve kutsal kitaplar gibi ek eşyalara ihtiyaç duyabilirler.
Çantanızı hazırlarken atlamamanız gereken bir diğer önemli noktalar;
- Doğum çantası için hazırlanacak bebek kıyafetleri, önceden yıkanmalı ve ütülenmelidir.
- Kıyafetler %100 pamuk içerikli olmalıdır.
- Bebeği terletmeyecek ve sıkmayacak türden kıyafetler seçilmelidir.
- Bez ve ıslak mendil gibi ürünlerin stokları yapılmadan önce bebeğin cildine uyumluluğu gözlenmelidir.
Anne Adayı için Doğum Çantası Nasıl Olmalı?
Doğacak olan bebeğin rahatlığı kadar, annenin doğumdan sonra rahat edebilmesi de oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı bebek için doğum çantası hazırlanırken, aynı zamanda kendi için de çantasında bulunması gerekenler listesi hazırlamayı unutmamalıdır. Bu ihtiyaçları şu şekilde listeleyebiliriz;
- Doğum planınız, hastane dosyanız ve sigorta kartınız
- İki adet emzirme sütyeni
- Üç adet iç çamaşırı (Tek kullanımlık iç çamaşırları özellikle sezaryen doğum yapan anneler için oldukça kolaylık sağlamaktadır.)
- İki çift önden düğmeli gecelik (Bebeği daha rahat emzirmeniz için)
- Bir adet şal ya da sabahlık (Hastane içinde yürüyüşlerde üzerinize almanız için)
- Dört çift göğüs pedi
- Terlik (Islak ve kuru zeminler için kaymayan türden tercih edilmeli)
- Hijyenik set (Çantaya kolay sığabilecek türden)
- Eve dönüş kıyafeti (Rahat edeceğiniz kıyafet ve ayakkabı tercih edebilirsiniz)
- Meme ucu kremi
- Yumuşak dokulu ve sıcak tutan çoraplar ve terlik
- Emzirme örtüsü
- Yüz ve banyo havlusu
- Annenin doğumdan sonra kullanabileceği makyaj malzemeleri
- Bebeğinizin ilk fotoğraf karesi için fotoğraf makinesi
- Doğumdan sonra annenin vücudunu rahatlatacak masaj yağları
Refakatçi için Doğum Çantası Listesi
Doğum sonrasında yanınızda kalacak eşiniz ya da refakatçiniz de en az sizin kadar heyecanlı olacaktır. Bundan dolayı onun da ihtiyaçları göz ardı edilmemeli, önceden hazırlanmalıdır.
- Refakatçinin kullanacağı kişisel bakım ürünleri (diş fırçası, diş macunu, tıraş makinesi, deodorant)
- Terlik
- Gece kalırken giyebileceği rahat giysiler
- Telefon, şarj aleti, kamera
- Atıştırmalık olarak yenebilecek yiyecekler
Doğum Çantası Hazırlama İpuçları
- Doğum Çantası Hazırlarken Tek Olmamaya Çalışın
Doğum gerçekleştikten sonra hareket etmeniz bir süre zorlaşacağı için çantanızdan bir ihtiyacınız olduğunda, refakatçinizin yardımını isteyebilirsiniz. Bu nedenle doğum çantası hazırlarken yanınızda kalacak kişi ile birlikte hazırlamanız, ihtiyacınızı kolayca bulmasını sağlayacaktır.
- Doğum Çantasını Kategorilere Ayırarak Hazırlayın
Yanınıza alacağınız bütün eşyaları bir araya koymak yerine, ya bebek ya da refakatçi için ayrı ayrı üç çanta yaparak kullanım kolaylığı sağlayabilirsiniz. Eğer üç çanta taşımak size zor geliyorsa büyük bir çanta hazırlayarak farklı bölmelere ihtiyaçlarınızı yerleştirebilirsiniz.
- Küçük Eşyalara Dikkat Etmelisiniz
Özellikle bebek çorapları, patikleri ve eldivenleri çok küçük parçalardan oluştukları için diğer eşyaların arasına karışabilir. Başka bir eşya almak isterken haberiniz olmadan yere düşebilir. Bu yüzden şeffaf kilitlenebilir poşetlerin içine koyarak kolayca bulabilirsiniz.
Eğer bebeğiniz yaz aylarında doğacaksa, genellikle ince battaniyeler ve kısa kollu takımlar tercih edebilirsiniz.
Kış bebekleri için ise uzun kollu bodyler, daha kalın giysiler ve yumuşak örme battaniyeler tercih edilerek bebeğin üşümesi önlenebilir.
Yine de bebeğiniz hangi mevsimde doğarsa doğsun eşit miktarda kıyafet sayısı bulundurmanız size avantaj sağlayacaktır.
Süsü seven annelerdenseniz siz de hastane odanızı süslemek için hoşunuza giden renkte ve desende süsler alarak bebeğinizi karşılamak için renkli bir ortam yaratabilirsiniz.
Siz doğumdayken diğer aile adayları odayı süsleyerek heyecanlı bekleyişinize ortak olabilir. Ayrıca sizi ziyarete gelecek diğer misafirler için kolonya ve çikolata gibi ikramlıkları daha önceden ayarlayabilirsiniz.
Doğum Çantası için Özel Bir Yer Belirleyin
Doğum çantası hazırlandıktan sonra evde kolayca ulaşılabilir bir noktada olması gereklidir. Acil bir durumda tek başınıza alabileceğiniz konumda bulunması size avantaj sağlayacaktır.
Her ne kadar doğuma yalnız gitmeyecek olsanız da, doğum kontrolünde istisnai olarak doğumun başlaması gibi bir durumda anne hastanede tutulabilir ve refakatçinin doğum çantasını sonradan getirmesi gerekebilir.
En Kullanışlı Anne ve Bebek Çantaları
Bebek çantası seçmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu konuya ayrıca önem vermelisiniz. Çantayı sadece doğum sırasında değil daha sonra da kullanabilmeniz için kalitesine, fonksiyonel olmasına, ergonomik, geniş ve dayanıklı olmasına özen göstermelisiniz.
Peki, bebeğinizin her ihtiyacını yanınızda taşımanıza yardımcı olacak çantalar nasıl olmalıdır?
Öncelikle ihtiyacınız olan her şeyi karşılaması adına bol bölmeli bir çanta olmalıdır. Kişiye sağlayacağı fayda ve uyum açısından mutlaka ergonomik olmalıdır.
İçine koyacağınız eşyalar ile zaten belirli bir ağırlığı olacağı için alacağınız çanta kütlesi bakımından hafif olmalıdır.
Sürekli yanınızda olacağı için üzerine bir şeyler dökülebilme ihtimalini göz önüne alarak, silinebilir ve su geçirmez olmasına dikkat edilmelidir.
Doğum sonrasında da kullanacağınızı düşünürsek, mutlaka alt değiştirme minderi olan çantaları tercih etmelisiniz.
Sizin ve bebeğinizin sağlığına etki edecek türden maddeler içeren, fazla boyalı ve baskılı ürünleri tercih etmemelisiniz. Kimyasal içermeyen doğal ürünlerden meydana gelen çantalar, her zaman daha sağlıklıdır.
Biberon bölmesi, bebek arabası aparatı, ıslak mendil gözü ve termal bölme gibi özellikleri içeren çantalar ilk tercihiniz olmalıdır.
- Bebeklerde Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır 23.8.2021
- Bebeklerde Kabızlık Problemine İyi Gelen Uygulamalar 18.8.2021
- Bebeklerde Egzama ve Belirtileri Nelerdir? 12.8.2021
- Bebeklerde Yastık Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 28.7.2021
- Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar? 21.7.2021 Tüm Blog Yazıları