FİLTRELE
Arama kriterlerinizi detaylı filtreleme özelliğini kullanarak değiştirebilirsiniz.

Ebeveynlerin Oyuncak Alışverişinde Dikkat Etmesi Gereken Konular

bebeyum yazar
Yazar: bebeyum.com
15.2.2020

Çocuklarımıza oyuncak alırken çok fazla düşünmeden, kendi beğendiğimiz, dikkatimizi çeken oyuncakları alma eğilimi gösterebiliyoruz. Oysa yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki çocukluk çağında oynanan oyuncaklar çocukların kişilik gelişimi üzerinde önemli bir yere sahip.

0-48 ay arası insan beyninin gelişiminin en hızlı olduğu dönem. Bu dönemde çocuklar öğrenmeye çok açıklar. Her şeyi keşfederek ve deneyimleyerek öğrenme eğilimi gösterirler. Bu keşif ve deneyimin en önemli parçası ise oyuncaklardır. Her oyuncak çocuğun bilişsel, işitsel, sosyal ve motor gelişiminde büyük etkiye sahip. Peki oyuncak seçerken nelere dikkat edeceğiz?
0-6 Ay: Bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ay ses, şekil ve renklere karşı çok hassas olması sebebiyle görme ve işitme duyularına yönelik içerikler içeren oyuncaklar daha faydalıdır. Bunlara örnek olarak, yatağına asılan dönenceler, çıngıraklar, oyun halıları gösterilebilir. Bunun yanı sıra neredeyse her şeyi ağızlarına sokmaya çalıştıkları bu dönemde oyuncak seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken şey, oyuncakların küçük parçalar içermemesi ve kolay kırılmayacak şekilde tek parça olmasıdır.
 

6-12 Ay: Bebekler 6. aydan itibaren daha hareketlidirler, dönebilir, yuvarlanabilir, emekleyebilirler. Bu dönemde hareketli oyuncakları seçmek daha doğru olacaktır. Toplar,takip edebileceği,emeklemeyi kolaylaştırıcı hareketli oyuncaklar, ilk adım arabaları ve büyük parçalı puzlle’lar gibi.

12-24 ay: Bu dönemde bebeklerin bir çoğu yürüme eğilimi göstermeye hatta yürümeye başlarlar. Yine bu dönemde bebekler neden ve sonuç ilişkisini kavramaya başlar. Eylemlere yanıt vererek motor becerilerini kullanabilecekleri oyuncaklardan zevk almaya başlarlar.Ses çıkaran oyuncaklar, aktivite masaları, geometrik zeka oyunları, legolar gibi oyuncaklar gibi.

24-48 ay: Bu dönemde motor becerilerini ve dil becerilerini büyük oranda tamamlamış olur. Bu dönemde iç içe geçen oyuncaklar, su oyuncakları, her türlü aynalar, bebek arabaları, her türlü oyuncak araba ve iş makineleri, park oyuncakları, yapbozlar, ahşap blok ve küpler, harf ve rakam sayma oyuncakları, oyun hamurları, hafıza – zekâ kartları, eğitsel resimli kitaplar, el kuklaları, öz bakım becerisini geliştiren üzerinde fermuar, düğme-ilik, bağcık eklentileri olan oyuncaklar, renkli kalemler ile boyama kitapları gibi.

Son olarak çocuklardaki bireysel farklılıklardan dolayı oyuncakların çocukların gelişim dönemine uygunluğu çocuktan çocuğa farklılık gösterebildiği için anne, baba ve büyüklerin çocuklarını gözlemleyerek hangi alanlarının desteklenmeye gereksinimi olduğunu tespit etmeleri çocuklar için daha fayda sağlayıcı olacaktır.

Yazar : 

Psikolojik Danışman / Rehber Öğretmen

Gülsemin Uğur KURT

Yazarımızı sosyal medyada takip için