Hamilelikte Baba Adaylarına Düşen Görevler
Gebelik dönemi yalnızca anne adayları için değil baba adaylarıiçin de yaşanması gereken bir süreçtir. Gebeliğinruhsal ve fiziksel boyutu anne olacaklar için yorucu ve uzun bir maratondur. Bundan dolayı hamile eşe destekvermek son derece önemlidir.
Bir baba için gebeliği kabullenmekbazen zor bir süreç olabilmektedir. Bu duruma alışmak için eşinizle duygularınızı paylaşmak ve birbirinize destek olmanız gerekir.
Eğer anne adayları, hamilelik sürecinde baba adaylarıtarafından yeterince destek göremezse, hem hamileliktehem de lohusalık döneminde stres ve depresyon sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Olabilecek bu problemler anne ve bebek sağlığını etkileyecektir.
Hamilelik sürecinde ani ruhsal değişimlere sebebiyet veren HCG gibi çeşitli hormonların salgılanması anne adaylarının daha hassas olmasına ve ilgiye ihtiyaç duymasına neden olur. Aslında bu ilgi ve arzular ruhsal anlamda doldurulabilecek niteliktedir.
Peki, baba adayları ne yapmalı, hamileliğe nasıl hazırlanmalı?
Baba adaylarıeşine karşı duyduğu sevgiyi dile getirerek, onun yanında olduğunu göstererek eşine karşı desteğini her zaman hissettirmelidir. Hamilelikte baba, gebelik ve doğum konularındabilgilendirici kitaplar okuyarak hem eşi için hem de babalığa hazırlıkkonusunda kendi sorumlulukalanlarını bilmelidir.
Baba adaylarıeşlerini sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönlendirmelidir. Hamilelik süresince oluşacak bulantı ve kusma durumlarına karşı, anne adayının mutfağa girmesi önlenmelidir.
Hamilelikte babaolacak kişilerin, mümkün olduğunca sabırlı davranmaları gereklidir. Ona sık sık sarılarak, sevdiğinizi söyleyerek eşinizin mutlu bir hamilelik geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Baba adaylarıbu süreçte, şayet sigara kullanıyorsa, sigara kullanımıkesinlikle bırakılmalıdır. Annenin yanında içilmese bile babanın üzerine sinen duman hem anneyi hem de bebeği etkileyebilir.
Baba adayları doğum öncesi kontrollerineanne ile birlikte giderek, kadın doğum uzmanıeşliğinde bebek ile bağlarını güçlendirmelidir.
Baba adayları, bu dönemde anne adaylarının korkularını asla hafife almamalıdır. Ciddiye alınmadığını düşünen anne adayı, kendisini anlaşılmamış hissedebilmektedir.
Gebelik döneminde anne adaylarına ağır gelen günlük ev işlerine, baba adaylarıda yardım etmeli, yardımlaşarak iş yükünü hafifletmelidir.
Hamilelik sırasında anne adaylarının bedeninde bazı değişmeler meydana geleceği için baba adaylarıbu konuda her zaman destekleyici ve moral verici olmalıdır.
Bebeğin cinsiyeti konusunda bir ayrım yapılmamalıdır. Bebek için alışverişe birlikte çıkılarak ortak kararlar uygulanmalıdır.
Dokuz aylık süreçte en önemli olan konu huzurlu bir hamilelik dönemi geçirilmesidir. Bu sebepten dolayı hamilelikte babave annenin aile bağlarının son derece sağlam olması gereklidir.
Hamilelikte baba, anne adayı birlikte pilates ya da yoga gibi aktivitelere katılarak, doğum öncesi sürecin daha kolay ve eğlenceli bir şekilde geçirilmesini sağlayabilir.
Peki, baba adaylarının bilmesi gerekenler nelerdir?
Doğum öncesi hazırlık süreci
- Eşiniz sizi çağırır çağırmaz onun yanına gidebileceğiniz en hızlı yolu planlamalısınız.
- Acil bir doğum sancısı geldiğinde öncelikle sakin ve soğukkanlı olarak hareket etmelisiniz.
- Hastaneye giderken yanınızda bulunması gereken bebek çantasını almayı unutmamalısınız.
Doğuma girmek mi girmemek mi?
- Günümüzde baba adayları bu değerli anda eşlerinin yanında olmayı tercih ediyor ancak bu her babanın doğuma girmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Eğer bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız partnerinizle önceden konuşarak dürüstçe onunla paylaşmalısınız.
- Bazı durumlarda ise anneler babaların doğuma girmesini istemezler. Onları üzmek istemez ya da onlar olmadan daha iyi odaklanabileceklerini söylerler. Böyle bir durumda eşlerin birbirine saygı duyması gereklidir.
Doğum sırasında destek
- Doğum sırasında anneler kadar baba adayları da heyecan içindedir. Bu yüzden doğum gerçekleşirken nasıl bir rol oynayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz.
- Yalnızca orada bulunmanız bile eşinize güven verecek ve destek sağlayacaktır.
- Kasılmalar sırasında eşinizin elini tutarak ya da saçını okşayarak yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.
- Duygularınızı kontrol etmeye çalışmayın, bırakın bu en değerli anınızda duygularınız en üst seviyede olsun.
- Doğum sonrası eşinizle birlikte aile doktoru gibi güvendiğiniz bir yere giderek bebeğin tüm kontrollerini yaptırmalısınız.
Baba Adaylarına Tavsiyeler
Annelik kadar baba olmak da çok değerli bir histir. İlk kez baba olacak bir kişi için tarif edilemeyecek kadar güzel duyguları içinde barındırır. Doğum öncesi baba, kendi görevlerini önceden belirleyerek doğum sonrası oluşabilecek durumlara karşı hazırlıklı olmalıdır çünkü artık bir baba adayıolmuştur.
Baba adaylarıöncelikle” mükemmel olacağım” diye kendilerini zorlamamalıdır.
Baba olmak, bir aileye sahip olup sevdiği insan ile birlikte güzel evlatlar yetiştirmek, erkeklerin en büyük hayallerinden biridir. Ömür boyu sürdürülecek büyük bir sorumlulukla birlikte, koşulsuz sevginin en çok hissedildiği durumdur.
Baba olmaya hazırlıksüreci daha doğum gerçekleşmeden başlamalıdır. Babalık duygusu, annelik ile karşılaştırıldığında hissedilmesi zaman alan bir duygudur. Anne bebeği karnında taşıyarak onu hisseder, hormonların etkisi sayesinde anne adayı anneliğe geçiş sürecini daha kolay yaşar.
Babalık duyguları annelerde olduğu gibi hormonal ve içgüdüsel olmadığı için baba bebeğine ne kadar çok ilgi gösterir, onun sevgisini ve sıcaklığını ne kadar hissederse aralarındaki bağ o kadar kuvvetli olacaktır.
İlk Kez Baba Olacaklara Öneriler
Bu duyguyu ilk kez tadacak ve bu histen vazgeçemeyecek olan tüm baba olacaklara önerilerşu şekilde sıralanabilir;
- Baba olacağınızı kabullenmelisiniz.
- Aile bütçesini belirlemelisiniz.
- Bebeğin bakımında aktif rol oynamalısınız.
- Bebeğinizle bağ kurmalısınız.
- Bebeğinizi kucağınıza almaktan çekinmemelisiniz.
- Kendinize zaman ayırmalısınız.
- Bebeğin uyku düzenine uyum sağlamalısınız.
- Bebeğinizin beslenmesine yardımcı olmalısınız.
- Babalık izninizi sonuna kadar kullanmalısınız.
- Bebeğinizin güvenliği için önlem almalısınız.
- Eşinizle ortak hareket ederek ona yardımcı olmalısınız.
- Doğum sonrası psikolojinize dikkat etmelisiniz.
Gülümseyin Baba Oluyorsunuz
Bir bebeğiniz olacağını öğrendiğiniz günden beri tüm duyguları bir arada yaşamanız oldukça doğaldır. Ne yapacağınızı nasıl davranacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu bir süreçtir. Hamilelikte babafigürü anneye destek açısından oldukça önemlidir.
Gebeliğin en zor dönemi olan ilk 3 ay, baba adayları için oldukça dikkat etmeleri gereken bir dönemdir. Bu günlerde anne adayında hormonların değişmesinden dolayı aşırı duygusallık, aşırı sinirlilik meydana gelebilir. Bunu isteyerek yapmıyordur.
Ne yapsanız suç olabilir, soru sorsanız da sormasanız da kabahatli olan siz çıkabilirsiniz. Bu gibi durumlara karşı son derece sabırlı olmalısınız. Bu bir alışma sürecidir ve her süreç gibi bu da geçecektir. Önemli olan birbirinize destek olarak bunu en iyi şekilde atlatmanız olacaktır.
Diğer yandan eşinizin sürekli uyuma isteği artabilir. Onu rahat ettirebilecek konfor alanları sağlayabilirsiniz.
Koku algısı da artacağından dolayı keskin ve rahatsız edici kokuları kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Yemek ve parfüm kokuları rahatsızlık verebilir.
Hamilelik boyunca eşiniz değişikliklerden endişe duymakgibi duygulara kapılabilir. Bu çok normaldir. Bir anda tüm alışkanlıkları değişikliğe uğramıştır. Bu gibi durumlarda eşinizle konuşunve ona moral vererek her zaman onunla olduğunuzu hissetmesini sağlayın.
Baba adayları, eğer imkân varsa anne ile birlikte doğum öncesi kurslarına katılarak hamilelik ve doğum hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.
Artık Bir Bebeğiniz Var
9 aylık süreç geçtikten sonra bebeğiniz artık doğdu ve baba oldunuz. Hamilelik sırasında yapılmış tüm görevler, edinilmiş tüm alışkanlıklar minik bebeğinizin gelişiyle tamamen farklı bir boyut kazanacaktır.
Tüm programlar ona göre ayarlanacak, doğum sonrası babane yapmalı sorusu aklınıza takılacaktır. İzlemekten bıkmadığınız bu minik ve savunmasız varlıkla ilgili tüm düşünceleriniz bir anlam kazanmaya başladığı döneme girmiş bulunmaktasınız. Birkaç saat içinde, bir çiftken şimdi bir aileye dönüştünüz.
Ona koyduğunuz isimle birlikte hayat sizin için artık daha çekilebilir bir yer haline geldi. Ona ismiyle seslenip bebeğinizle konuşunseslerinizi tanıdığı için sizi duyacaktır.
Acaba nasıl bir babaolacağım düşüncesi her baba adayının aklından geçirdiği sorulardan biri olmuştur. Bebeğiniz ile birlikte yaşadığınız bu özel anları huzur içinde geçirmek ve olağanüstü dönemin tadını çıkarmak en çok sizin hakkınız. İşte bu anları özel kılacak bazı ipuçları;
Aileye dönüşmek
Bebeğinizin doğumu, aile olmanıza büyük katkı sağlayacak olan bir mucizedir. Bu aynı zamanda bir kargaşa yaşamanıza da sebep olabilir. Eşinizle ile kurduğunuz dengeli ilişki, aile bireylerinin artmasıyla birlikte bundan etkilenebilir. Bir çiftken bir aileye dönüştüğünüz bu süreç içerisinde herkesin kendi görev ve sorumluklarını bilerek hareket etmesi gereklidir. Bu çiftin bir parçası olarak dünyaya gelen bebeğinizle birlikle aile içinde yeni bir denge kurmak için zamana ihtiyacınız vardır.
Bebeğinizle bağ kurmak
Bazı babalar, eşinin hamilelik sürecinde bebekleriyle duygusal bir bağ kurabilseler de, bazı babaların bebeğinin doğumunu beklemesi gerekir. Herkesin baba olma şekli birbirinden farklıdır. Bebeğiniz dünyaya gözlerini açtığında büyük bir duygu yoğunluğu yaşayabilirsiniz. Gözleriniz dolabilir, ağlayabilirsiniz, gülebilirsiniz. Tüm bu duyguları sonuna kadar yaşamalısınız.
Bu duygular bebeğinizle aranızda oluşacak duygu bağının güçlenmesini sağlayacaktır.
Doğumunun ardından kendini tamamen yabancı hisseden bebeğinizin en güvenli olacağı yer şüphesiz ki annesinin göğsüdür. Baba olarak sizin de üstlenmeniz gereken bazı görevler olacaktır.
Bebeğinize yaklaşarak hem ona hem de annesine sarılın. Bu yakınlık hissi bebeğinize güvenli bir yerde olduğu hissiyatını verecektir. Bir rolünüz olduğunu unutmayın.
Bebek dünyaya geldikten sonra tüm alışkanlıklarınızın değişeceğinden bahsetmiştik. İlk birkaç ay geceleri uykularınız düzensiz olacaktır. Bebeğiniz sık sık uyanacağı için anne ile nöbetleşerek bebeğin bakımını üstlenmelisiniz.
Uykusuzluk ve yorgunluk depresyon sebebi olabileceği için çok yorgun hissettiğiniz zamanlarda bir doktordan yardım almaktan çekinmemelisiniz.
Bebeğinizin doğumundan sonra ilk birkaç ay, onunla düzenli olarak fiziksel temas kurmalısınız. Bu temas ikinizin de birbirinize alışmasını, aranızdaki bağın güçlenmesini sağlayacaktır.
Sarılın, kucağınıza alın, kanguruda taşıyın, yıkayın, altını değiştirin. Başta kendinizi acemi hissedebilirsiniz fakat zaman geçtikçe buna alıştığınızı fark edeceksiniz.
Oyunlar, çocuklar ile babaların iletişim kurmasını sağlayan en sevilen zamanlardır. Doğumundan itibaren ona eğlenceli oyunlar icat ederek gülmesini sağlayabilirsiniz.
- Bebeklerde Koronavirüs Belirtileri Nasıl Anlaşılır 23.8.2021
- Bebeklerde Kabızlık Problemine İyi Gelen Uygulamalar 18.8.2021
- Bebeklerde Egzama ve Belirtileri Nelerdir? 12.8.2021
- Bebeklerde Yastık Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 28.7.2021
- Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Başlar? 21.7.2021 Tüm Blog Yazıları